На манифестацији „Дани Српске у Србији“, настојаћемо показати потенцијал Републике Српске у готово свим областима, поручио је Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, гостујући у Јутарњем програму РТРС-а.

Манифестација „Дани Српске у Србији“ девете по реду, одржава се од 22. до 29. септембра.

– Ове године за разлику од прошле одржава се на уобичајен начин, наравно поштујући све прописане мјере. Одржаће се у 11 градова. Све креће из Београда са наступом бањалучког Филхармонијског оркестра. Тог дана очекује нас представљање привредних зона у Привредној комори Србије, са посебним акцентом на регију Подриње. Још четири града ће се представити, и то Приједор, Градишка, Зворник и Требиње – каже Клокић.

Затварање манифесстације предвиђено је у Новом Саду, и то културно умјетничким програмом, а представиће се Етно група Траг.

– Потенцијали Српске ће бити у свим областима, највећи наравно на привреди и туризму, али нећемо прескочити ни достигнућа у областима културе, спорта, науке, образовања. Зато је акценат у привредним зонама, да представимо своје потенцијале, и да заинтересујемо инвеститоре да уложе у Српску – додао је Клокић.

Истакао је да је сарадња између Републике Српске и Србије на веома завидном нивоу.

– Нема града и општине гдје Србија није директно помогла Српској, и то у различитим пројектима. Свакако да је капитални ауто -пут преко Раче и Бијељине, да се споји западни дио Српске са Београдом, а  ту је и аутопут Београд – Сарајево. Србија је најзначајнији спољни трговински партнер Српске, али и најзначајнији инвеститор. Много тога је прецизирано и на специјалним и паралелним везама које постоје. И то није спорно, али никада везе нису биле јаче и конкретније – закључио је Златко Клокић.

Извор и фото: РТРС