Једанаеста медијска конференција дијаспоре и Срба у региону била је посвећена теми „Наша улога у очувању српског језичког и културног идентитета“. Конференцију је организовало Удружење новинара Србије под подршком Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, у комбинованом формату онлајн и уживо, у просторијама Прес центра УНС у Београду.

Конференцију је отворио Арно Гујон, в.д. директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону који је истакао да је Управа је у претходних годину дана финансирала оснивање 24 допунске школе преко српских удружења и црквено-школских општина.

„Захваљујући тим школама, које смо отворили тамо где их није било, тако што смо подстакли наше људе да се окупе и организују, од Малте, преко Холандије, Шпаније, Португалије све до Русије, уписано је око 1.000 деце“, рекао је Гујон и додао да је Управа прошле године финансирала 38 пројеката у области школства с 18.000.000 динара – љетње школе, уџбенике, обуке за васпитаче.

Гујон је објаснио да дијете које похађа допунску школу српског једном недјељно у трајању од 3-4 сата, учи не само граматику и падеже, већ и српску историју, географију и културу.

„Оно што је много битније, то је могућност за децу да се друже на српском, да виде да српски није само језик родитеља, баба и деда, него и језик друге деце. Што би рекао Душко Радовић: ‘Српски језик нема никог другог осим нас.’ Ако ми не говоримо српски, он ће нестати“, закључио је Гујон.

Уводни поздрав упутио је Живојин Ракочевић, предсједник Удружења новинара Србије, који се јавио из Грачанице. Из аспекта свог дjелокруга говорили су др Славица Јашић, начелница Одјељења за предшколско и основно образовање у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Иван Савић, помоћник директора Завода за унапређивање образовања и васпитања и Гордана Предић, посебни савјетник у Министарству културе и информисања.

На Конференцији су одржана два тематска панела. На првом, под називом Очување српског језика у дигиталном окружењу говорила је Блаженка Тривунчић, координаторка допунске наставе у иностранству при Министарству просвете, науке и технолошког развоја, на тему наставе српског језика на даљину и употреба дигиталних алата. О својим искуствима у овој области говорили су Јелена Јабланов Максимовић, предсједница Српског културног и образовног центра „Света Јелена Анжујска“ и наставница српског језика на Малти, Драгана Дракулић – Приима, руководилац Школе српског језика и културе „Академија Србија“, Санкт-Петербург, Марија Алексић, наставница допунске наставе српског језика у Берлину, Сања Бјелица Шагоновић, предсједница удружења СПКД „Просвјета“ – Градски одбор Мостар, Виолета Павловић-Мариновић, учитељица српског језика, Јужноафричка Република, Иван Илић, предсједник удружења „Мост матице и дијаспоре“ и уредник часописа „Огледало српско“. Модератор панела је био Раде Драговић, новинар Вечерњих новости.

Други панел је био посвећен Производњи и дистрибуцији едукативних садржаја намијењених младима, а учествовали су др Кампмарк Наташа, стручна сарадница РТВ SBS из области културе, повремени предавач на универзитету Ла Троб у Мелбурну која је говорила о програму на српском језику РТВ СБС из Аустралије. Затим, Весна Недић, главна и одговорна уредница српско – канадског часописа „САН“, Торонто, Саша Јанковић, дописник Радио-телевизије Србије и Вечерњих новости из Аустралије и колумниста недељника „Српски глас“ из Аустралије, Јелена Митровић, професор српског језика у Швајцарској, предсједник удружења „Милева Марић Ајнштајн“, сарадник српског радија „Младост“ на „ Каналу К“ Арау, члан српске редакције „Дијаспора ТВ“ са сједиштем у Берну, Никола Милојевић, уредник портала Срби.хр, Заједничког вијећа општина Вуковар.

На конференцији је путем Зум апликације учествовало преко тридесет новинара, представника удружења дијаспоре и Срба из региона и наставника српског језика, а била је доступна за праћење и путем линка на јутјуб налогу Прес центра.

Извор и фото: Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону