У свечаној сали цркве Светог Саве у Бечу, у суботу 19. марта одржана је Пета редовна изборна скупштина Одбора СПКД Просвјете у Аустрији.

Сала је била пуна, објављени су и прихваћени сви извјештаји и планови, сумирали су се резултати рада, подјељене награде и освјежена Управа. На овој скупштини, послије више од десет година од оснивања, Просвјета је добила и новог предсједника, Марка Сарића, докторанда историје, дугогодишњег члана и досадашњег потпредсједника Друштва.

Предсједник је изабран једногласно, а досадашњи предсједник проф. Срђан Мијалковић је са задовољством и поносом симболично предао заставу Просвјете свом насљеднику и изјавио: „После ових дивних и плодних десет година, време је да млађи дође на место председника. Сви смо убеђени да је Марко прави човек за то, он има моју пуну подршку. Ја ћу своју службу Просвјети наставити у пуном обиму, као потпредседник, а сви ми, сложно као и до сада, заједничким трудом, наставићемо да остварујемо мисију и идеју наше Просвјете.“

У приступној бесједи Сарић је топло захвалио Мијалковићу на досадашњем раду и додао да ће Просвјета имати континуитет, да ће продужити све програме и пројекте као и до сада. Посебно је истакао Просвјетину школу српског језика, борбу за статус српског језика, културне програме, концерте, трибине и да ће се трудити да се све што је Просвјета постигла одржи на истом нивоу, а да очекује већу сарадњу са члановима и пријатељима Друштва, као и осталим партнерима и институцијама у матици и расијању.

Извор и фото: Српско просвјетно и културно друштво Просвјета Аустрија