Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик борави у Румунији гдје се састао са представницима Срба и предсједником Савеза Срба у Румунији и послаником у румунском Парламенту Огњеном Крстићем.

Додик је донирао 100.000 евра тамошњој школи, цркви и Савезу Срба, рекао је предсједник Савеза Огњен Крстић.

– Част и задовољство је што нас је посјетио велики човјек, који мисли о свом народу у Румунији. По добром обичају наш гост имао је конкретан приједлог, а што се често овдје не догађа нама Србима. Захвални смо на овој донацији – рекао је Крстић.

Захвалан је како каже Румунији на коректном и добром односу према српској националној мањини.

– Важно да наша заједница има добар положај и снажније ћемо наставити да пружамо подршку и помоћ афирмисању националног, културног и вјерског идентитета и очувању образовања и српског језика – казао је Додик.

У знак захвалности, Додику је уручена захвалница и прочитана пјесма.

Додик је истакао да Срби у Румунији чувају свој национални идентитет и поносни су и загледани у Републику Српску и Србију. Најавио је да ће у Републици Српској бити организовани Дани Срба из Румуније.

Он је навео и да ће у Републици Српској бити покренута иницијатива да се свим Србима из Румуније, који се идентификују са Српском, изда национална идентификациона картица.

Извор и фото: РТРС