Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, примио је у Градској кући делегацију Републике Српске која је у посети Србији поводом манифестације ,,Дани Српске у Србији”.

Предсjедник Академије наука и уметности Републике Српске академик Рајко Кузмановићтим уручио је Ђурићу Енциколопедију Републике Српске која је промовисана синоћ у Свечаној сали Огранка САНУ у Новом Саду, саопштено је из Кабинета градоначелника.

Он је истакао да је Енциклопедија Републике Српске дело које обухвата велики број информација о историји, култури, личностима и догађајима који су обликовали Републику Српску и да је у њеној изради било укључено преко 200 аутора.

Ђурић је гостима пожелео срдачну добродошлицу у Нови Сад и захвалио се на значајном поклону те је нагласио да је изузетно важно познавање и разумевање културе и историје нашег народа, као и да књиге не могу да замене дигитални уређаји и рачунари.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је да је Покрајинска влада Војводине исказала спремност за јачање сарадње са Српском у области културе, науке, умјетности и образовања.

Стојичићева је након састанка са градоначелником Новог Сада Миланом Ђурићем, те покрајинским секретарима за културу Драганом Милошевић и за високо образовање и научно-истраживачку дјелатност Зораном Милошевићем, истакла да је Покрајинска влада велика подршка, партнер и искрен пријатељ Српске.

Она је захвалила ресорном секретаријату који је спреман да буде партнер у бројним пројектима културним институцијама Српске и изразила очекивање да ће сарадња бити остварена и на другим пољима.

„Надам се да ће сарадња бити не само по принципу подршке и помоћи од стране Покрајинске владе и Владе Србије, већ да ћемо се развијати на равноправној основи и да се Српска мјери по знању и вјештинама са Србијом, што ће створити јединствен простор на којем ће се радити интензивно“, рекла је Стојичићева.

Покрајински секретар за високо образовање и научно-истраживачку дјелатност Зоран Милошевић је рекао да је важно да високо образовање покаже сензибилитет за искрено партнерство.

„За нас је важно да студенти из Српске доживљавају Универзизет у Новом Саду као свој, али имамо жељу и да универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву буду мјесто гдје ће студенти из Војводине одлазити зато што је то њихов универзитет“, навео је Милошевић.

Према његовим ријечима, у протекле три године урађена су 42 пројекта, док је више од 144 истраживача из Републике Српске сарађивало као партнери у пројектима Универзитета у Новом Саду.

Покрајински секретар за културу Драгана Милошевић подсјетила је да је у мају потписан протокол о сарадњи покрајинског секретаријата са Министарством просвјете и културе Српске.

Она је рекла да је на састанку било ријечи и о потенцијалној сарадњи Српског народног позоришта и Народног позоришта Суботица са сродним позориштима у Српској.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, који је учествовао на састанку, истакао је да односи двије државе никада нису били бољи.

„Само се сабрани и јединствени можемо одбранити и сачувати од свих изазова“, рекао је Цицовић.

У оквиру „Дана Српске у Србији“ Градско позориште Градишка синоћ је извело представу „Миропомазани“ у Културном центру Нови Сад.

Ову представу је подржало Министарство просвјете и културе Српске у оквиру конкурса за најбољи необјављени драмски текст „Реци наглас“.

Извор: Глас Српске – Танјуг – СРНА

Фото: Глас Српске