Свечаност поводом отварања манифестације „Дани Српске у Србији“ одржана је синоћ у Београду у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика, српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић и премијера Србије Ане Брнабић.

Скуп је отворио предсједник Републике Српске Милорад Додик, а присуствовали су и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и премијер Српске Радован Вишковић.

Свечаности су присуствовали највиши представници Српске и Србије, министри у владама Србије и Републике Српске, представници Покрајинске владе Војводине, генерали војске и полиције двије државе, академици, истакнути умјетници, привредници и друге званице.

На скупу се као домаћин манифестације обратио шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, у име Његове Светости Патријарха српског Порфирија скуп је благословио викарни Епископ јегарски Нектарије, у име Србије обратила се премијер Ана Брнабић, а потом и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Свечаност у Народном позоришту почела је интонирањем химни Србије „Боже правде“ и Републике Српске „Моја Република“.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је манифестацију „Дани Српске у Србији“, те поручио да је ова манифестација у функцији доказане тезе да су Срби један народ, један идентитет, једна вјера и једна нација.

Обраћајући се, Додик је истакао да је Србе само сплет наметнутих околности кроз историју натјерао да буду територијално посебно.

„А ми смо у суштини једно, „једито“ као што кажу код нас, једно за шта се живи, што не дамо и једно што никада нећемо дати. Дио смо једног јединственог српског народа, којем у историји велики на овим просторима нису дозволили да се интегрише и на прави начин одрази, него су нас мучили“, рекао је Додик.

„Зато је ова манифестација да се о томе говори да смо један народ. Ми никога не прогонимо, ништа туђе нећемо, сви су добродошли да живе са нама“, рекао је Додик.

Додик је истакао да је данас важно да се Срби окрену себи, да буду Срби, да буду Србија, да буду Република Српска, да живе заједно, да су једно, без обзира на границе, и то им нико не може и неће одузети.

Он је захвалио руководству Србије и предсједнику Србије Александру Вучићу за све што чине посљедњих 10 година, јер је јако тешко радити у околностима гдје Србија има терет у вези са Косовом, а неки желе да буде слаба, док у Српској сви хоће јаку Србију.

Говорећи о озбиљним улагањима Србије у Српску, Додик је рекао да нема општине у Српској и објекта који не носи печат Србије.

„Нема бољег начина да се повежемо, наравно да ћемо навијати за Србију у свему, али морамо животно да се повежемо“, рекао је Додик.

Цицовић је на отварању ове манифестације подсјетио да је ова, 11. година „Дана Српске у Србији“, истовремено први корак у другој деценији настојања Представништва да сваке године у само седам дана представи Србији политику, привреду, културу и умјетност Републике Српске.

„Програмима које смо припремили желимо да у седам дана овогодишње манифестације пошаљемо јасну поруку да само јединством и саборношћу можемо сачувати свој идентитет, језик и писмо, културу, вјеру и традицију“, навео је Цицовић.

Цицовић је навео да је српско народно стваралаштво морални основ који помаже српском народу да у савременом свијету из свега новог прима оно што је добро и отворено, да српски народ сарађује са свима чије су намјере добре, а одбацује оно што се коси са његовим моралним принципима и интересима народа и државе.

„Све што нам се догађа већ се суштински догодило и на умјетнички начин је казано у српској епској поезији. Разумијевајући своју традицију и народно стваралаштво разумијемо и разумјећемо своју садашњост и будућност“, истакао је Цицовић.

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да је Србија од 2014. године у пројекте у Републици Српској уложила више од 107 милиона евра, најавивши да ће улагања у будућности бити још већа.

– Од 2014. године, када је Александар Вучић псотао предсједник Владе и 2017. када је постао предсједник Србије, у пројекте у Српској уложено је 107 милиона евра – рекла је Брнабићева на манифестацији „Дани Српске у Србији“, на којој се обратила као изасланик предсједника Србије Александра Вучића.

Она је истакла да манифестације попут ове имају за циљ да додатно приближе и ојачају нерскидиве везе српског народа са обје стране Дрине.

– Ми смо у те везе уложили јако много – енергије, знања, новца и трудићемо се да у будућности уложимо још више – рекла је Брнабићева, истичући да је Вучић више него ико уложио у српски народ и поручио да је Србија увијек ту за све Србе.

У умјетничком дијелу кроз историју, поезију и прије свега народну музику и игру показан је значај и љепота српског народног идентитета. Наступли су ансамбл „Венац“ из Грачанице, национални ансамбл „Коло“, плесни студио „Una saga Serbica“ и хор „Дечијег културног центра“ из Београда.

Програми у оквиру манифестације биће настављени данас у Београду и Новом Саду, а наредних дана и у Крагујевцу, Краљеву, Зрењанину, Крушевцу, Суботици, Сомбору, Чачку и Бајиној Башти.

Манифестација коју организује Представништво Републике Српске у Србији биће свечано затворена у уторак, 26. септембра, у Народном позоришту у Нишу.

Извор: РТРС – СРНА – Глас Српске

Фото: Срна