У Дрвару је одржана 22. привредно-туристичка манифестација „Дани дрварске дрењине“, а међу бројним гостима били су и представници аустријске регије Пилахтал која је позната по узгоју и производњи овог љековитог воћа.

Идејни творац манифестације Зоран Пећанац каже да су, током одржавања ове манифестације, бројни гости из Републике Српске и региона имали прилику да се упознају са широким асортиманом здравих домаћих производа од дрењине која је деценијама уназад главни симбол општине Дрвар.

Међу гостима у Дрвару су били и господин Курт Витман, градоначелник Рабенштајна, госпођа Корнелија Јанкер, директорица Туристичке организације Пилахтала и Туристичке заједнице Рабенштајн, као и неколико привредника и туристичких радника из ове аустријске регије.

Дрварски домаћини су гостима представили ракију од дрење, мућени пекмез, имбер – сок од дрење и слатко, а Пећанац каже да су посебно поносни на брендирани производ – мућени пекмез.

„Сертификат који су Дрварчани добили признат је и у Европској унији, што значи да се пекмез може правити једино у Дрвару и нигдје више под тим називом. Пројекат брендирања подржало је и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске“, рекао је Пећанац.

Овом приликом је договорено да организатори „Дана дрварске дрењине“ у наредном периоду посјете регију Пилахтал како би унаприједили сарадњу и примијенили примјере добре праксе у развоју и промоцији производње органских производа од дрењине.

Поред промоције органске производње и развоја туризма дрварске регије, манифестација „Дани дрварске дрењине“ представаља и симбол одрживог повратка Дрварчана. Данас, у Дрвару постоји око 50 породица који се баве производњом производа од дрењине, а сваке године на популарну „Дрењијаду“долази све више гостију.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Републици Аустрији