Више од 1.500 корисника права Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске који живе у Аустрији и око 7.500 корисника Аустријског пензијског фонда који живе у Српској, од наредне године неће бити у обавези да непосредно достављају потврде о животу на крају године за наставак редовне исплате пензија, предвиђа споразум ова два фонда који је у припреми.

Из Фонда ПИО Српске саопштено је да је у току припрема техничког дијела споразума о електронској размјени података који ће након извршених тестирања почетком 2023. године бити потписан на задовољство више од 9.000 корисника ова два фонда, као и самих фондова.

Директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић је током недавне посјете Аустријском пензијском фонду у Бечу, разговарао и са шефом Представништва Српске у Аустрији Младеном Филиповићем.

На састанку у Представништву у Бечу разговарано је о наставку сарадње Фонда ПИО Републике Српске и Аустријског пензијског фонда у погледу једноставније и лакше процедуре за остваривање права грађана Српске који се налазе на привременом раду у Аустрији.

„Фонд ПИО Републике Српске обавјештава осигуранике који у претходном периоду имају остварен стаж осигурања у овом фонду, а сада су осигураници код Аустријског фонда, да су ова два фонда постигла договор у вези са датумом подношења захтјева за признавање права на старосну пензију“, наводи се у саопштењу.

Споразумом, који је договорен уз подршку Представништва Републике Српске у Аустрији, отклоњене су одређене потешкоће које су постојале у процесу остваривања права на старосну пензију за грађане Српске који су дио радног вијека провели у Аустрији.

На састанку је разговарано и о организацији посјете представника Аустријског пензијског фонда Републици Српској која би требало да буде реализована почетком наредне године, а тиче се даљег унапређења пословања ова два фонда, прије свега електронске размјене података о достављању потврде о животу и кориштења бањско-рекреативних капацитета Српске за осигуранике Аустријског пензијског фонда са ових простора.

Извор и фото: banjaluka.net