Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији, истиче да је Представништво свој рад прилагодило новонасталим околностима, те је већи дио пројеката успјешно реализован.

Он истиче да би се на одређени начин могло рећи да је новонастала ситуација, која се односи на руско-украјинску кризу, за наше тржиште отворила и одређене нове могућности.

„На примјер, бројне компаније које су прије пандемије сарађивале са добављачима из Азије, због једноставнијих процедура и близине тржишта, сада су се окренуле партнерима у нашем региону“, истиче Филиповић.

Да ли је, након пандемије, руско-украјинска криза додатно отежала испуњавање циљева Представништва Српске у Бечу?

Филиповић: Представништво Републике Српске у Аустрији је основала Влада Републике Српске с циљем да пружа подршку унапређењу сарадње између институција и организација из Републике Аустрије и Републике Српске, прије свега у области привреде, предузетништва, културе, образовања и туризма. Дакле, наша основна дјелатност је промоција потенцијала и ресурса Републике Српске, а својим активностима доприносимо изградњи пријатељских веза и унапређењу сарадње у различитим областима.

Пандемија, а након тога и руско-украјинска криза, оптеретиле су друштвени живот на глобалном нивоу, те у одређеном смислу успориле и отежале разне активности. Ипак, прилагодили смо свој рад датим околностима, те је већи дио наших пројеката успјешно реализован.

Прије свега, мислим на програм подршке нашим привредницима. Протеклих година континуирано организујемо обуке и тренинге за наше извозно оријентисане привреднике. У сарадњи са општинама и градовима широм Републике Српске, Представништво је одржало серију тренинга за представнике наших компанија током којих смо размјењивали знање и искуство у смислу прилагођавања новонасталим условима.

Подршка домаћим привредницима се огледа у пружању информација о стању на тржишту, остваривању контаката у различитим секторима, те креирању Бизнис регистра који представља базу података о компанијама из Републике Српске на основу које се може организовано наступити према аустријском тржишту. Активно смо радили и на комуникацији према аустријским пословним субјектима, зависно од сектора и на основу досадашње добре сарадње са партнерима у Аустрији.

На основу добре сарадње са Привредном комором Републике Српске, Представништво Српске у Аустрији урадило је оквирни план активности који подразумијева обуке и савјетовање за представнике компанија из Српске. Биће спроведени идентификација и таргетирање потенцијалних партнера у Аустрији, те организовани пословни састанци, а циљ је успостављање нових и јачање постојећих пословних веза.

На одређени начин, могли бисмо рећи да је новонастала криза за наше тржиште отворила и одређене нове могућности. Нпр. бројне компаније које су прије пандемије сарађивале са добављачима из Азије, због једноставнијих процедура и близине тржишта, сада су се окренуле партнерима у нашем региону. Показује то и статистика – посљедњи подаци из 2021. године свједоче да је у Републици Српској остварена рекордна покривеност увоза извозом, те да је забиљежен значајан раст извоза од чак 20 одсто у односу на 2020. годину.

Колико је, уопште, тешко у ситуацији каква је тренутно бити спона између матице и Аустрије?

Филиповић: Глобално гледано, ситуација јесте компликована. Друштвено-политичка кретања у Европи утичу снажно и на економске токове, а као посљедицу тога имамо ситуацију да се чак и водеће еврпске привреде суочавају са изазовима инфлације и несташице ресурса. Међутим, наше активности се настављају и у датим околностима. Узимајући у обзир околности у којима цијела Европа функционише, можемо рећи да смо задовољни урађеним. Наставили смо са промоцијом наших привредних потенцијала. Поред већ поменутих тренинга за извозно оријентисане привреднике, развили смо наш Бизнис регистар који је доступан путем интернета и који је прилагођен партнерима у Аустрији, те реализовали тзв.  „оутрич“ (енг. Outreach) програм на начин да смо, зависно од сектора, понуде наших компанија слали циљано менаџменту аустријских компанија.

У континуитету радимо и на промоцији наших туристичких потенцијала. Остварили смо контакте са представницима туристичких агенција и институција у Аустрији којима смо представили нашу туристичку понуду. Захваљујући доброј сарадњи са Туристичком организацијом Републике Српске, сваке године организујемо представљање Републике Српске на сајму туризма у Бечу и другим манифестацијама, а истакли бисмо и сарадњу са Олимпијским центром Јахорина са којима радимо на представљању капацитета и знаменитости Јахорине јавности широм Аустрије.

Такође, посвећени смо јачању веза унутар српске заједнице у Аустрији, те са нарочитим задовољством подржавамо иницијативе и активности младих, студената и бројних удружења широм Аустрије. Заједно са институцијама Републике Српске и Србије, Представништво сарађује са свим релевантним представницима српске дијаспоре и са бројним српским клубовима и културно-умјетничким друштвима. Активности наших клубова биле су отежане због пандемије, те смо настојали да пружимо подршку нашим удружењима како би успјешно превазишли ове изазове.

Ове године биће настављена и успјешна сарадња са Универзитетским клиничким центром Републике Српске на реализацији пројекта размјене искустава и преноса знања са болницама из Беча. Дакле, и у новонасталим околностима активности Представништва се настављају готово једнаким интензитетом, а основни циљ је стварање могућности за проширење сарадње са Аустријом у различитим областима.

Како званични Беч посматра Републику Српску, њено уставно-правно уређење у оквиру БиХ?

Филиповић: Наше активности обухватају и иницијативе за развој институционалне сарадње на савезном нивоу те са регијама/покрајинама у Аустрији. Приоритет је проналажење партнера за учешће у заједничким регионалним пројектима, посебно у оквиру аплицирања пројеката ка фондовима Европске уније са регијама у Аустрији.

Званични став Аустрије је јасан и конзистентан, а то је да се поштује уставно-правно уређење БиХ засновано на Дејтонском мировном споразуму, што значи да се поштују уставне надлежности ентитета и три конститутивна народа у оквиру БиХ. Само друштвено-политичко уређење Аустрије је такво да покрајине уживају велики ниво аутономије тако да можемо рећи да је концепт децентрализованог уређења нешто што је у Аустрији познато и прихватљиво.

Такође, Аустрија снажно подржава европски пут БиХ. Чак и у овако компликованим условима у Европи, званични Беч се залаже за подршку свим земљама Западног Балкана на путу ка ЕУ. БиХ, па тако и Република Српска, су веома важни спољнотрговински партнери Аустрије. Географска и историјска повезаност, јака и добро интегрисана дијаспора, квалификована радна снага и добри услови за стране инвеститоре – све су то фактори који утичу на јачање сарадње.

За које потенцијале из Српске су тренутно најзаинтресованији Аустријанци и шта би се на том плану могло дешавати у времену испред нас?

Филиповић: Генерално, највеће интересовање је традиционално за металски и дрвопрерађивачки сектор, али све више се отварају могућности за сарадњу у областима прерађивачке индустрије и информационо-комуникационих технологија.

Као резултат раније поменутих активности Представништва, остварена је директна комуникација са више од 300 компанија у Аустрији које су идентификоване као потенцијални партнери, а за потребе интерактивне базе података и представљања на аустријском тржишту идентификоване су, припремљене и преведене информације за више од 150 извозно оријентисаних предузећа из Републике Српске.

До сада, више од 30 аустријских партнера затражило је информације о предузећима из Републике Српске ради успостваљања сарадње и реализације пројеката у различитим секторима. Између осталог, аустријски Вамед је показао интересовање за сарадњу са предузећима из Републике Српске у изградњи будућих пројеката на међународном тржишту, у сектору металургије добили смо упите од стране компанија Дока, Лајтнер, Палфингер и аустријских жељезница, у сектору информационо-комуникационих технологија остварили смо контакт са компанијама A1 i Huavei, a интерес за јачање сарадње показали су и трговачки ланци Špar, OBI, Bauhaus и REWE групација.

Наставили смо са пружањем подршке и координације за PEWAG групацију у Републици Српској. Директном подршком Представништва у Аустрији, остварена је једна од најзначајних инвестиција у металском сектору у Српској од стране аустријске PEWAG групације, са оствареном инвестицијом у висини од преко 8 милиона КМ те планираним даљим инвестицијама од преко 4 милиона КМ те стварањем преко 150 нових радних мјеста.

Извор и фото: инфоБијељина