Представништво Републике Српске у Аустрији наставиће и ове године да развија стратегију промоције туристичких потенцијала Српске, те домаћих, органских производа, за које постоји велико интересовање на аустријском тржишту, истиче шеф овог представништва Младен Филиповић.

Филиповић наводи да је у плану да у Бечу представе концепт промоције домаћих, органских производа, по узору на „Крајишку“ и „Херцеговачку кућу“.

– На тај начин бисмо створили услове да наши мали и средњи пољопривредни произвођачи добију приступ аустријском тржишту, на којем постоји значајно интересовање за органске производе, а тренутно анализирамо податке о условима за улазак на ово тржиште – напомиње Филиповић за Срну.

Он вјерује да ће ове године бити настављена добра сарадња са Универзитетским клиничким центром Републике Српске на реализацији пројекта размјене искустава и преноса знања са болницама из Беча.

НАСТАВАК АКТИВНОСТИ НА ЈАЧАЊУ ПРИВРЕДНИХ ВЕЗА

Филиповић наглашава да слиједи наставак активности на јачању привредних веза Републике Српске и Аустрије, те да ће, зависно од мјера проузрокованих пандемијом, бити настављени тренинзи за извозно оријентисане привреднике из Српске.

На основу добре сарадње са Привредном комором Републике Српске, Представништво Српске у Аустрији урадило је оквирни план активности које ће подразумијевати обуке и савјетовање за представнике компанија из Српске.

Биће спроведени идентификација и таргетирање потенцијалних партнера у Аустрији, те организовани пословни састанци, а циљ је успостављање нових и јачање постојећих пословних веза.

Када је ријеч о прошлој години, Филиповић каже да је пандемија вируса корона значајно утицала на планове и циљеве јер је оптеретила друштвени живот на глобалном нивоу, те, у одређеном смислу, успорила и отежала привредне активности.

– Међутим, могли бисмо рећи да је за наше тржиште отворила и одређене нове могућности, јер бројне компаније које су прије пандемије сарађивале са добављачима из Азије, због близине тржишта и једноставнијих процедура, сада су се окренуле партнерима у нашем региону – истиче Филиповић.

Он напомиње да то потврђују и посљедњи подаци из 2021. године, према којим је, у Републици Српској остварена рекордна покривеност увоза извозом, те је забиљежен значајан раст извоза.

– Развили смо и наш Бизнис-регистар, који је доступан путем интернета и који је прилагођен партнерима у Аустрији, те реализовали такозвани аутрич /outreach/ програм, тако да смо, зависно од сектора, понуде наших компанија слали циљано менаџменту аустријских компанија – наглашава Филиповић.

ОСТВАРЕНА ДИРЕКТНА КОМУНИКАЦИЈА СА ВИШЕ ОД 300 АУСТРИЈСКИХ КОМПАНИЈА

Према његовим ријечима, као резултат ових активности и кроз анализу тржишта, остварена је директна комуникација са више од 300 компанија у Аустрији које су идентификоване као потенцијални партнери.

Истовремено, за потребе интерактивне базе података и представљања на аустријском тржишту идентификоване су, припремљене и преведене информације за више од 150 извозно оријентисаних предузећа из Републике Српске.

– Одржали смо тренинге за око 50 компанија у Републици Српској, а циљ је да у наредном периоду обухватимо више од 100 наших извозно оријентисаних привредних субјеката. Више од 30 аустријских партнера затражило је информације о предузећима из Републике Српске ради успостављања сарадње и реализације пројеката у различитим секторима – наводи Филиповић.

ЗНАЧАЈНО ИНТЕРЕСОВАЊЕ АУСТРИЈСКИХ КОМПАНИЈА ЗА САРАДЊУ

Он оцјењује као веома значајно интересовање аустријске компаније „Вамед“ за сарадњу у изградњи будућих пројеката на међународном тржишту, те упите компанија „Дока“, „Лајтнер“, „Палфингер“ и аустријских жељезница у сектору металургије.

У сектору информационо-комуникационих технологија Представништво је остварило контакт са компанијама „А један“ и „Хуавеј“, а интерес за јачање сарадње показали су и трговачки ланци „Шпар“, „ОБИ“, „Баухаус“ и групација „Реве“.

Настављена је и координација за „Певаг“ у Републици Српској, те је директном подршком Представништва у Аустрији ова групација остварила једну од најзначајнијих инвестиција у металском сектору у Српској.

– Остварена је инвестиција у висини од више од осам милиона КМ, са планираним даљим инвестицијама од више од четири милиона КМ, те стварањем више од 150 нових радних мјеста – напомиње Филиповић за Срну.

КОНТИНУИРАНА САРАДЊА СА СРПСКОМ ДИЈАСПОРОМ

Представништво сарађује и са представницима српске дијаспоре, прије свега кровном организацијом – Савезом Срба у Аустрији, са бројним српским клубовима и културно-умјетничким друштвима која дјелују у тој земљи, те са студентским организацијама, кроз пружање подршке њиховим пројектима и реализацију заједничких програма.

– Активности наших клубова биле су отежане због пандемије, те смо настојали да пружимо подршку нашим удружењима како би успјешно превазишли ове изазове – истиче Филиповић.

Извор: РТРС-СРНА

Фото: РТРС