Ни институције, ни друштво, ни појединци не воде довољно бриге о лијепом српском језику и необјашњив је неодговоран однос према таквој љепоти и богатству, поручио је у Мркоњић Граду професор са Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци Душко Певуља поводом Дана матерњег језика.

– Немам одговор на питање зашто то не чинимо. Суштинска и права брига о језику мора бити синхронизована. То не могу ни само институције, ни само школе, ни појединци. Та борба би морала да буде синхронизована и да се свако од нас брине о свом језику – рекао је Певуља.

Он је синоћ у Културно-спортском центру „Петар Кочић“ нагласио да је језик највеће и непроцјењиво благо, те да је српска књижевност 20. вијека највећа европска књижевност.

– Треба радити, треба подизати ту свијест, ту културу говора, такозвану језичку културу. Не можете један дан бити културни, него је култура нешто што се његује читав живот, она произилази из подизања свијести да је језик важан, да без језика нема ни народа – указао је Певуља.

Он је истакао да се превише прича о заштити ћирилице, коју, нажалост, Срби бране сами од себе, што је помало необјашњиво.

– Ни послије доношења овог закона о заштити језика и писма не видим да се ситуација са ћирилицом у њену корист нешто много промијенила – навео је Певуља.

Он је изразио задовољство посјећеношћу овог догађаја, којем су присуствовали и ученици и наставници основних и средњих школа.

Ученик седмог разреда Основне школе „Петар Кочић“ Ивана Вођевић, која је синоћ рецитовала стихове, рекла је да је српски језик веома битан и да га треба чувати.

Свој допринос обиљежавању Дана матерњег језика у Мркоњић Граду дали су и ученици основних школа „Петар Кочић“ и „Иван Горан Ковачић“.

Извор: РТРС-СРНА

Фото: Илустрација