Његова светост патријарх српски Порфирије уручио је јуче у Патријаршији српској у Београду Орден Светог Саве другог степена Борку Милошеву из Алентауна у Пенсилванији у знак признања за дугогодишњу несебичну помоћ у изградњи Храма Светог Нектарија Егинског у Суботици и за љубав према Цркви коју у свим приликама показује.

Након уручења ордена, патријарх Порфирије честитао је Милошеву и поручио да живот треба да буде непрестана служба Богу и да је Орден Светог Саве с једне стране најмањи израз захвалности СПЦ некоме ко се цијелим својим бићем труди да служи Богу и живи у складу са заповијестима Божијим и Јеванђељем.

– С друге стране, то је израз захвалности ономе ко се из своје љубави према Богу труди као хришћанин колико може, ако му је Бог дао могућности, да украшава храм Божији – рекао је патријарх српски.

Његова светост је навео да је црквена заједница у Суботици препознала Милошева као некога ко испуњава заповијест Божију о љубави и ко се труди и на плану живота у Цркви, личног живота, породичног живота, а и на плану помоћи црквеној заједници у Суботици која је окупљена око Храма Светог Нектарија.

Патријарх Порфирије рекао је да Милошев, иако живи у Америци, остаје духовно присутан у крају из којег потиче и гдје се родио, те истакао да је важно да човјек када је далеко од свог краја очува свијест о свом националном поријеклу, да је Србин.

Патријарх српски указао је на опасност да покољења која долазе у новом свијету потраже неке друге контексте, ако немају свој истински духовни коријен.

– Као посљедица тога, не само да се дешава да онда забораве одакле потичу, него често забораве или кидају везе и са родитељима, јер им та нека нова квазидуховна форма постаје и породица, и смисао и све остало – рекао је патријарх Порфирије.

Ово високо црквено признање додијељено је Милошеву на приједлог Његовог преосвештенства епископа бачког Иринеја, саопштено је из Српске православне цркве.

Свечаном уручењу присуствовали су чланови Светог архијерејског синода митрополит црногорско-приморски Јоаникије и епископи сремски Василије, бачки Иринеј и зворничко-тузлански Фотије.

Борко Милошев, родом из Суботице, завршио је Универзитет у Бетелхему, у Пенсилванији – математичке студије и финансијске економије као студент генерације, до 2013. године радио је у Њујорку као инвестициони банкар, а затим у Пенсилванији оснива своју инвестициону фирму.

Милошев је веома активан у хуманитарним активностима помажући свој народ у Србији, а нарочито Српску православну цркву преко хуманитарне организације Срба из САД „Спасите расељене Србе“, као и кроз многобројне донације суботичким и београдским болницама и храмовима.

Извор: РТРС-СРНА

Фото: Српска православна црква (spc.rs)