Mинистар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за координацију активности и мјера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић најавио је јуче да ће се фестивал „Свесрпски дечји сабор” одржати од 25. до 28. маја у Београду.

Милићевић је указао на то да ова манифестација има за циљ да окупи дjецу српског поријекла, узраста од девет до тринаест година, из дијаспоре, региона и Србије, као и да успостави њихове снажне везе са матицом.

Према његовим ријечима, фестивал ће бити испуњен богатим културно-умјетничким програмом, који ће дјеци омогућити да се повежу са српском историјом, културом и традицијом на јединствен начин.

Министар је напоменуо да нам то омогућава да очувамо наше културно насљеђе, језик и традицију, али ствара и снажну везу између генерација.

Он је навео да ће овај догађај бити организован под покровитељством предсједника Републике Александра Вучића, а учесници фестивала који долазе из Аустрије, Сјеверне Македоније, Мађарске, Њемачке, Румуније и Хрватске биће смјештени у породицама својих вршњака из ОШ „Старина Новак”.

Милићевић је најавио да ће, током јула и августа, Кабинет задужен за координацију активности и мјера у области односа с дијаспором, у сарадњи са локалним самоуправама, организовати љетње кампове за младе из дијаспоре у више од 20 градова широм Србије.

Министар је додао да ће ови кампови младима омогућити да упознају своју матичну земљу на јединствен начин и да ће они бити тематски и прилагођени интересима и афинитетима младих.

Неки кампови ће се фокусирати на спортске активности, неки на културно-умјетнички изражај, док ће бити и оних који ће бити посвећени екологији и научним истраживањима, нагласио је он.

Извор и фото: Влада Републике Србије