Након више година нефункционисања и незаказивања скупштине, изабрана је нова управа кровне организације српских клубова у Аустрији – Савеза Срба у Аустрији. На скупштини у Линцу једногласно је за новог предсједника Савеза изабран Младен Филиповић.

Њему је ситуација у српским клубовима позната, пошто је као шеф Представништва РС у сталном контакту са Србима и српским удружењима у Аустрији. Филиповић је изразио задовољство што је нова управа, на чијем је челу, изабрана једногласном одлуком свих покрајина. Он је најавио да ће приоритет рада бити мапирање свих удружења у Аустрији, како би се сагледало тачно стање. Сагледавање ситуације, како каже, има за циљ да се утврде проблеми са којима се суочавају наши клубови.

– Показало се да су највећи проблеми просторије и финансије – објаснио је он.

Филиповић је нагласио да је циљ и да се разним мјерама, прије свега кроз додатне садржаје, подстакне даље омасовљавање наших друштава широм Аустрије. Савез ће бити на услузи свим Србима широм Аустрије и у управи, како истиче, биће заступљене све покрајине. Фокус рада нове управе, према ријечима Филиповића, биће укрупњавање преко Савеза, а с тим у вези и поновно оживљавање заједница у покрајинама Корушка, Штајерска, Форарлберг и Бургенланд.

Наш саговорник истиче да је главни циљ да се сачува српско писмо, језик, традиција и култура међу Србима у Аустрији. Такође, наглашава да ће се Савез посветити и повезивању српских привредника. Када је ријеч о фолклору, Филиповић додаје да је намјера нове управе да уђе у сарадњу са Асоцијацијом српског фолклора у Аустрији, коју ће Савез помагати и подржавати. Подвлачи и да је циљ нове управе да нема подјела и паралелних структура.

Мапирање контакта

У вези сарадње са аустријским институцијама, Филиповић наглашава да ће се спровести мапирање контаката на савезном, покрајинском и општинском нивоу, те да ће се онда приступити властима у циљу успостављања и јачање сарадње.

Додаје и да је један од дугорочних пројеката политичка заступљеност Срба у Аустрији, те да је Савез спреман да помогне свима и подржи сваког Србина који жели да се активира у политичкој сцени Аустрије.

Извор: VESTI online

Фото: Зоран Мирковић