Протеклог викенда у кантону Тићино у Швајцарској одржане су двије велике манифестације које су привукле велики број посјетилаца.

У суботу 13. маја 2023. године у Лугану је одржана манифестација „Дани српске културе – Десанкини дани“ у организацији СКУ „Десанка Максимовић“ из Лугана.

Српска допунска школа у Тићину се традиционално придружује Данима српске културе и на тај начин доприноси чувању српског језика, културе и традиције.

Манифестација је отворена химном Боже правда, а затим су ученици Допунске наставе на српском језику из Лугана извели пјесму Тамо далеко.

На крају је изведена пјесма Једна земља, један тим.

Предсједница Удружења Марија Миладиновић се захвалила учитељици на сарадњи и помоћи коју пружа Удружењу, као и на труду, љубав и пожртвованости коју посвећује дјеци.

Манифестацију су поред организатора удружења посетили и гости из Културног центра „Радоје Домановић“ из Раче, Удружење „Велико коло“ из Новог Сада, удружење „Свети Сава“ из Белинцоне.

У недељу 14. маја 2023. године је одржан десети јубиларни Световасилијевски сабор поводом завјетне славе Црквене општине у Тићину – Светог Василија Острошког који организује Српска православна црква у Тићину, удружења Свети Сава и хуманитарна организација Немањићи.

Манифестацију је отворио свештеник Марко Кнежевић који се захвалио свима присутнима и подсјетио зашто треба да се окупљамо, а не отуђујемо када смо већ далеко од своје отаџбине.

Програм су отворили ученици Допунске наставе на српском језику.

На почетку је прочитана биографија Светог Василија Острошког, а затим су услиједиле рецитације и пјесме.

Догађајима је присуствовао и амбасадор Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији Његова Екселенција г. Горан Брадић који се захвалио организаторима обје манифестације, осталим српским удружењима и учитељици Допунске наставе на српском језику на ангажовању и на активностима очувања српског идентитета, језика, културе, вјере и традиције.

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

Фото: Serbinfo.ch