Орден Републике Србије на великој огрлици уручен је  српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику.

Додику је Орден уручио предсједник Србије Александар Вучић.

– Иза мене је бесана ноћ, јер радост одликовања није мала. Носићу га са поносом, као припадник истог народа из Републике Српске. Заједно са Вучићем изградили смо Србију, али и Републику Српску. Она је моћнија, боља, политички јача. Имао сам прилику да сарађујем и са ранијим руководствима Србије, али ово је најбољи период сарадње. Драго ми је што се ово дешава на Видовдан, који повезује наш народ од давнина – рекао је Додик.

Додик је рекао да ово признање доживљава као његову љубав према Србији, и додаје да је оно посвећено свим његовим сарадницима.

– Ово је круна мог личног и политчког ангажовања – додао је Додик.

Ово највеће признање Србије до сада су, између осталих, примили руски и кинески предсједник Владимир Путин и Си Ђинпинг.

Орден Републике Србије установљен је 26. октобра 2009. године, Законом о одликовањима Републике Србије, а уведен је 2010. и додјељује се предсједницима држава или влада за нарочите заслуге учињене за српску државу и народ.

Орден Републике Србије рад је аутора Митра Петковића. Састоји се од огрлице, орденског знака и звијезде.

Огрлицу чини 19 дијелова, стилизованих представа крста, немањићког орла и акантуса, симбола праведника у рају, што су детаљи преузети са средњовјековних камених украса.

На огрлици се носи орденски знак, односно крст са грбом Србије у средишту. Посебно се носи идентичан орденски знак на звезди, на левој страни груди, чији су краци сачињени од куглица.

Извор и фото: РТРС