Делегација „Српске куће“ из Подгорице, боравила је у Бањалуци. О јачању духовног, националног и културног идентитета разговарали су са предсједником парламента Недељком Чубриловићем и предсједником Академије наука и умјетности Рајком Кузмановићем. Посјетили су и Удружење књижевника Републике Српске.

Чврсти темељи српског народа треба да буду императив Србима, гдје год били. О заједничкој промоцији културе и традиције, делегација из Подгорице разговарала је са предсједником Народне скупштине Републике Српске.

– Духовни, национални и културни идентитет који је доведен у питање и са свих страна нападнут је једино одбрамбено средство Срба у овом тренутку и истовремено подлога ако се очува и ојача да једног дана буде темељ на којем ће се градити будуће заједништво – истакао је Емило Лабудовић, директор „Српске куће“ у Подгорици.

Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, нагласио је да треба да будемо наслоњени једни на друге.

– Ово су времена када треба да будемо ослоњени једни на друге, када имамо прилику да помогнемо на било који начин једни друге и ми ћемо то учинити – рекао је Чубриловић.

Српску науку и умјетност не дијеле границе. Библиотека „Српске куће“ у Црној Гори богатија је за 200 издања Академије наука и умјетности Републике Српске.

– Осим тога, ми смо договорили да у неком периоду кад то будемо могли да посјети једна делегација не само са академије, него Републике Српске Црногорску кућу и та посјета ће бити у функцији функционисања – нагласио је Рајко Кузмановић, директор Академије наука и умјетности Републике Српске.

Удружење књижевника Републике Српске позвало је писце из Црне Горе да рукописе објављују у књижевном часопису „Нова стварност“ и тако уједине српску ријеч.

– Јер концепт часописа не подразумијева само књижевне теме, него су у фокусу и друге умјетности, као што је позоришна, филмска, сликарство и друге  – казао је Предраг Бјелошевић, предсједник Удружења књижевника Републике Српске.

Чланови делегације „Српске куће“ из Подгорице нагласили су да је немјерљив значај подршке Републике Српске и Србије, и да се на јачању међусобних односа мора радити и убудуће.

Извор и фото: РТРС