Двије дјечје представе у Српском драмском позоришту у Чикагу премијерно су изведене поводом Сретења – Дана државности Србије у препуном Културном центру Никола Тесла при цркви Светог Николе на велико задовољство публике јер су мали глумци уз вишемјесечни труд успјели да савладају огромни језички изазов.

Мали заљубљеници у глуму поријеклом из различитих дијелова Србије и Републике Српске – од Бабиног Моста код Приштине, Лесковца и Ћуприје до Новог Сада и Београда, као и они из Бањалуке, Мостара, Требиња, Новог Града, представили су се кроз „Чудну шуму“ састављену од пјесмица и кратких прича, док су старији извели дио комада „Ко се задњи смеје“ који је специјално за њих написала Silvija Otaševich из Мајамија која је рођена у Добоју, добитница прве награде Матице исељеника за дјечју књижевност, ауторка чије су двије књиге београдски ђаци прогласили за најбоље.

Управник позоришта и редитељ Игор Обрадовић скоро годину дана предано је радио са малим глумцима и припремао представе које су како родитељи једногласно кажу биле велики изазов за све тако да су данас поносни што нико није одустао.

„Ко се задњи смеје“ је прича о ђацима једног разреда у којем су сви сем Марка на писменом задатку направили исте грешке. Марија, Милутин, Марта, Катја, Урош, Софија, Михаило, Марко и Миа знајући да ће им родитељи пребацивати „а како је Марко опет све знао“ доносе одлуку да му нико од њих не дође на рођендан и не само то. Тај комад који на тренутке може да насмије и емотивно дотакне проткан је најсјајнијим чињеницама српско-америчке историје и изведен је уз моралну подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Најмлађи глумци великог ансамбла Српског драмског позоришта – Василија, Петар, двије Миле, Дуња, Неда, Вукан, Николина, Лана и Симона показали су да су им у срцу ма колико хиљада километара далеко од Србије живјели исте оне пјесмице на којима су генерације одрастале, рекао је Обрадовић захваљујући чијем ентузијазму су чикашким Лајонсом одјекивали и стихови „Миш је сео у џип“, „У свету постоји једно царство“…

Отац Немања подсјетио је да дјеца кроз дружење и представе уче свој језик, идентитет, своју историју.

„У САД не инсистирају на томе и зато су наша деца мање поносна на оно што јесу, али кроз дружење, представе и учење сазнају какав је наш народ, сазнају о Тесли, о нашим великанима и постају поносни Срби“, рекао је отац Немања.

Напоменуо је да је сада Super Bowl, али је и поред тог великог догађаја огроман број људи дошао што свједочи да, како каже, за нас има наде.

„Битно је настојати да се деци на савремен начин, кроз примере које проживљавају сваки дан, објасне неке ствари тако им је много јасније и лакше да се снађу у окружењу у ком живе и одрастају. И зато сматрам да је ово велики подухват“, рекао је отац Немања који има шесторо дјеце од којих су троје мали глумци.

Представи је присуствовала и Генерални конзул БиХ у Чикагу Татјана Телић, као и представници бројних српских медија у Чикагу.

„Било је сјајно, уживали смо, био је то велики изазов за сву дјецу, а највећи плус уз пријатељство које су развијали је то што се чува српски језик“, рекла је Телићева.

Позориште се налази при цркви Светог Николе, која је захваљујући протојереју Немањи Тешићу и куповини великог црквеног имања, културним и спортским активностима намјењеним најмлађима, постала једна од најпрепознатљивијих у Чикагу.

Извор: Независне новине

Фото: Антоније Ковачевић, Саша Лукић