Крајишки Срби који су нашли своју нову отаџбину и уточиште у регији канадског мегаполиса Торонта, не заборављају своје изворне обичаје, из крајева одакле су дошли.

То су потврдили програмом Крајишке вечери, организоване почетком фебруара у Хамилтону, каже Илија Вујановић, поријеклом са Кордуна.

Организатор ове шесте приредбе била је Школа српског фолклора „Слога“ из Хамилтона.

Наступила су четири плесна ансамбла, женска и мушка пјевачка група те етно пјевачи.

Бројној публици, која годинама прати традиционалне приредбе ове школе, представили су се фолклорни ансамбли, пјевачи и други умјетници кореографијама са Кордуна, Баније, Босанске Крајине и Србије. Оригиналне ношње ових крајева, израдили су руководиоци школе.

Бурним апалузима поздрављени су и чланови Српског друштва „Кордун“ из Торонта, изворна пјевачка група „Ћемер“, која је отпјевала пјесме са Петрове горе. Група жена, у традиционалним  народним ношњама, приказала је обичај чијања перја на Кордуну.

На значај његовања изворног стваралаштва, језика, пјесме, ношње указао је Илија Вујановић, члан Српског друштва „Кордун“ из Торонта.

Захвалио је организатору и учесницима програма, на чувању властитих обичаја и традиције, које је и УНЕСКО препознао и уврстио у свјетску културну баштину, као нематеријално наслијеђе Срба са Кордуна.

Публику су забављали оркестар Миливоја Доронтица, хармоникаш Бранко Главаш и пјевачи Мирко Петрињац и Николина Влашић.

Боро Даић, директор Школе фолклора „Слога“, захвалио је спонзорима, сарадницима, учесницима у програму и публици, на помоћи у организовању програма.

Извор: Независне новине

Фото: Школа српског фолклора „Слога“