Дијаспора је главни ослонац за опстанак општине Лопаре, а све је више оних који капитал стечен у иностранству улажу у завичај.

Незванично се процјењује да у Цириху, Луцерну, Базелу, али готово и свим осталим подручјима Швајцарске живи око 3.000 Срба, који су се у протеклим деценијама у потрази за бољим животом у ову земљу раселили са Мајевице. Подаци говоре и да још око 2.000 Лопарчана живи и ради у Њемачкој, Аустрији, Италији, па чак и Америци и Канади.

Жеља му је била да то омогући лопарским малишанима. Изградио је комплекс базена у родним Лопарама, а ова инвестиција је вриједна око милион марака.

– Отишао сам 1989. у Швајцарску. Није било лако, али нисам одустајао. Научио сам језик, промијенио много послова, а сада сам инспектор на жељезници. Тамо је живот другачији, али ако желите да успијете морате се прилагодити. То опет не значи да треба да прихватите све њихово, а заборавите све наше. Колико год био лијеп и „удобан“ живот у тим великим и уређенијим земљама од наше, ипак је то туђина – каже Владо.

Чим стекне право на пензију враћа се у родни крај. У томе га подржавају и супруга Госпава и синови Дарио и Дамјан и кћерка Тамара.

– Везе матице и дијаспоре морају се јачати како би се очувала историја, традиција, обичаји и култура српског народа. Своју дјецу сам учио од малена да знају одакле потичу, ко су им преци, јер само они који добро знају своју прошлост, могу имати лијепу будућност – каже овај угледни привредник.

И у Општини Лопаре подсјећају да је у протеклим годинама реализовано 12 великих инвестиција наших земљака, чланова Удружења Мајевичана у Швајцарској и Удружења српских привредника у Швајцарској.

– Поносни смо  на Антићев комплекс базена, те инвестиције попут воћњака „Јелена“, хладњаче за воће и поврће, фарме коза и других које поправљају привредни амбијент овог подручја. На последњем Привредном форуму закључили смо да још простора има за улагање и то у грађевински сектор, пољопривреду и туризам. Општина Лопаре има одличне природне и климатске предуслове, потенцијале и ресурсе које уз помоћ дијаспоре можемо афирмисати – истакао је начелник општине Лопаре Радо Савић.

Владо Антић је и предсједник Удружења Мајевичана у Швајцарској. Један је од оних који завичај није заборавио. Поручује својим земљацима који живе и раде у иностранству да ни они то не учине и наглашава да се помоћи  родном крају може и на друге начине начине – обнављањем кућа, школа, цркви, инфраструктуре, помоћи социјално-угроженима.

Извор и фото: ИнфоБијељина