У Темишвару су, у организацији Савеза Срба у Румунији и Генералног конзулата Републике Србије у Темишвару, почели седамнаести Дани српске културе. Манифестацију је отворио амбасадор Републике Србије у Букурешту Стефан Томашевић, нагласивши значај одржавања Дана српске културе као једне од најважнијих активности Срба у Румунији, са традиционално богатим културно-умјетничким програмом који окупља Србе, Румуне и представнике других заједница, јачајући њихову повезаност и пријатељство.

Амбасадор је такође истакао одличну сарадњу Савеза Срба у Румунији са Амбасадом Србије у Букурешту и Генералним конзулатом у Темишвару, наводећи најважније културне догађаје који су ове године заједнички организовани, као и оне којим ће се српска култура представити до краја године у Букурешту.

Као један од најзначајнијих пројеката, који је у припремној фази елаборације, амбасадор Томашевић је означио изградњу новог и савременог школског објекта у Темишвару са свим пратећим садржајима, укључујући и интернат у који би била пресељена Теоретска гимназија Доситеј Обрадовић, који се реализује у сарадњи Амбасаде и Генералног конзулата са Српском православном епархијом темишварском и великим добротвором Душаном Вилмсом, добитником овогодишње Златне медаље за изузетне заслуге у очувању српске националне мањине и унапређење привредних односа Републике Србије и Румуније.

Присутној публици је приказан филм „Било једном у Србији” редитеља Петра Ристовског, наишавши на одличне реакције публике. Прије приказивања филма присутнима су се обратили префект жупаније Тимиш Михај Ритивоју, замјеник државног секретара за међуетничке односе Динћер Ђафер, савјетник предсједника Жупанијског савета Тимиш Дан Дјакону, савјетник градоначелника Темишвара Василе Србу, потпредсједник Савеза Срба у Румунији Дејан Попов и архијерејски замјеник Српске православне епархије темишварске отац Маринко Марков.

У оквиру Дана српске културе у Темишвару, до краја новембра ће бити организовано 15 различитих културних догађаја.

Извор и фото: РАСЕЈАЊЕ.ИНФО