Поводом манифестације „Дани Ћирила и Методија“, коју Удружење књижевника Србије већ дванаест година организује у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији 23. маја у просторијама Представништва у Београду приређен је пријем за учеснике овогодишње манифестације. У организацију манифестације ове године укључила се и Вукова задужбина у Београду.

Поздравну ријеч и кратак увод дао је проф. др Бошко Сувајџић, редовни професор на Катердри за српску књижевност Филолошког факултета Универзитета у Београду и предсједник скупштине Вукове задужбине у улози координатора програма манифестације, који је истакао да манифестација „Дани Ћирила и Методија“ траје три дана. Професор Сувајџић је исказао захвалност Представништву и нагласио важност данашњег окупљања као прилику да се размијене мишљења и размотре могућности за унапређење сарадње у смислу да се дио програма манифестације организује и у Републици Српској.

Пријему код Млађена Цицовића, шефа Представништва присуствовали су гости из Словачке, Бугарске, Удружења књижевника Србије.

У свом обраћању шеф Представништва Млађен Цицовић је укратко представио рад Представништва и присутне упознао са највећим манифестацијама које Представништво организује у циљу учвршћивања односа Републике Српске и Србије. Цицовић је истакао важност представљања свега онога што повезује српски народ с обје стране Дрине те да само јединствени и сабрани и радећи заједно на идентитетским темама можемо очувати наш народ. Србија и Република Српска заједно обиљежавају све значајне датуме и за циљ имају и окупљање словенских сународника и комшија у циљу очувања идентитета, традиције и културе словенских народа. Претходних година дио програма манифестације „Дани Ћирила и Методија“ је организован у Милићима, Андрићграду и Источном Сарајеву. Заједнички закључак са данашњег пријема је да се за наредну годину раније започну припреме како би се ова манифестација наставила одржавати и у Републици Српској.

У оквиру овогодишњег програма учестовали су и гости из Македоније и Црне Горе који су у оквиру ове манифестације били у Мрчајевцима.

Претходно је 22. маја одржан округли сто на тему српског језика и ћирилице, након посјете Представништву књижевно вече у Удружењу књижевника Србије, а данас у 10 сати предвиђено је полагање вијенаца свјежег цвијећа на споменик светој словенској браћи у парку Ћирила и Методија и у 19 сати у свечаној сали Удружења књижевника Србије Међународно пјесничко вече посвећено Ћирилу и Методију.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Србији