Женски камерни хор „Бањалучанке“ из Бањалуке освојио је златну медаљу у категорији традиционалне музике на реномираном Међународном хорском такмичењу у Шпанији.

Под умјетничким руководством композитора и диригента Младена Матовића хор „Бањалучанке“ наступио је као једини представник Републике Српске и БиХ на значајном и лиценцираном међународном такмичењу, које је у фестивалском и такмичарском програму окупило више од 30 хорова из 24 земље свијета.

Све хорове је оцјењивао интернационални стручни жири, састављен од угледних свјетских експерата за хорску музику из Белгије, Шпаније, Њемачке, Турске и Летоније.

Матовић је истакао да је поносан што су „Бањалучанке“ на још једном значајном такмичењу задржале континуитет квалитетних такмичарских наступа на интернационалној хорској сцени, посебно имајући у виду чињеницу да је у овој години дошло до својеврсне смјене генерација у ансамблу.

– Тако је први и основни циљ нашег учешћа на такмичењу у Шпанији представљао тестирање наших тренутних извођачких могућности и припрему пред наредну и веома захтјевну такмичарски сезону – рекао је Матовић.

Он је напоменуо и да је у категорији у којој су се такмичиле „Бањалучанке“ наступило највише хорова – Чешка, Еквадор, Португалија, Румунија, Боливија, Иран, те да је самим тим побједа још значајнија.

– Захваљујући досадашњим резултатима Женски камерни хор „Бањалучанке“ директно се квалификовао у највиши ранг такмичења предстојеће Свјетске хорске Олимпијаде, која ће се почетком јула идуће године одржати у Јужној Кореји – навео је Матовић.

Међународно хорско такмичење у Шпанији у организацији Свјетске хорске асоцијације „Интеркултур – Музика мунди“, почело је 12. октобра и завршено је јуче у Барселони и Калељи.

У претходних 10 година хор „Бањалучанке“ је остварио најзначајније резултате у својој историји, освојивши златне медаље на такмичењима у Линцу, Амстердаму, Малти, Венецији, Будимпешти, Барселони, Магдебургу, два олимпијска сребра на хорским олимпијадама у Кини и САД.

Највећи успјех у историји хора представља освајање три узастопне олимпијске златне медаље на свјетским хорским олимпијадама у Риги, Сочију и Јужноафричкој Републици.

Захваљујући овим резултатима женски камерни хор „Бањалучанке“ је уврштен на званичну Ранг листу педесет најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације.

Извор: РТРС-СРНА

Фото: СРНА