КУД „Слога“ из Вуковара био је домаћин и организатор манифестације под називом „Фестивал младих Вуковар – Регионални сусрети српских фолклорних друштава“, који се 8. октобра 2022. г. одржао у Вуковару под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Први дио фестивала била је изложба фотографија „Срби кроз векове у Вуковару“ и изложба „Ношње из околине Вуковара“, постављене у Установи у култури – Српском дому у Вуковару. Чланови КУД-ова из региона, који су учествовали на фестивалу, имали су прилику кроз старе фотографије сазнати више о немјерљивом доприносу Срба у развоју и стварању слике града какав је и данас, као и о краљичкој народној ношњи коју су носиле дјевојке које су ишле у обред „Краљице“, а везан је за светац Духове. Карактеристична је по томе што су дјевојке носиле шешир који је украшен цвијећем и пауновим пером, као и огледалом које је штитило од злих сила. Ово је и обредна игра иницијације, пошто су дјевојке које су биле краљице, биле спремне за удају те је због тога ношња потпуно бијеле боје. Није пуно мијењана кроз историју, а награђена је на Европској смотри српског фолклора 2009. године, као и кореографија игара из околине Вуковара која садржи обичај „Краљица“ те као кореографија која је најближа изворном извођењу.

У другом, фолклорном дијелу, публици у дворани Основне школе „Драгутин Тадијановић“ својим кореографијама представили су се: КУД „Плави делија“ (Велики Семпетар – Румунија), КУД „Табан“ (Будимпешта – Мађарска), КУД „Српски вез“ (Куманово – Сјеверна Македонија), КУД „Коловит“ (Градишка – Република Српска) и Ансамбл народних игара СКД „Просвјета“ из Вуковара.

– „Ове године смо одлучили да направимо мали искорак и организујемо регионалне сусрете српских фолклорних друштава са више од 130 учесника и нашим суграђанима покажемо како српска заједница делује кроз културно-уметничка друштва у својим државама. С обзиром на приказано и на реакцију публике, срећни смо што смо одабрали квалитена друштва из региона, која су приказала оно најбоље из српске културе и традиције, кроз игре и песме. Надамо се од ове вечери будућој доброј сарадњи“ – прича, у име организатора, предсједник КУД-а „Слога” из Вуковара Бранислав Бијелић.

– „Данас смо први пут у Вуковару и нама је част да се дружимо са Србима из региона. Деца су одушевљена јер су гостопримство и организација на највишем нивоу“ – рекао је у својим утисцима предсједник Културно-умјетничког друштва „Српски вез” из Куманова Далибор Китановић.

Сличне похвале чуле су се и од других учесника фестивала, уз жељу да се и идуће године окупе на сличном догађају.

Извор и фото: Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону