Манифестација „Дани Српске у Србији“, која је ове године умјесто у градовима широм Србије одржана у форми колажних ТВ емисија због епидемије вируса корона, завршена је вечерас емисијом посвећеном сарадњи Србије и Републике Српске у области културе и просвјете.

Током шест вечери, од 9. до 14. октобра, на РТС-у, РТРС-у и око 40 регионалних и локалних телевизија у Србији приказане су емисије које су се бавиле институционалном, привредном, као и сарадњом Србије и Српске у науци, информационим технологијама и високом образовању.

Емисије ове манифестације, коју организује Представништво Републике Српске у Србији, биле су посвећене и сарадњи градова и општина, те сарадњи у туризму, култури, просвјети, умјетности и образовању, а поруке су упутили званичници Српске и Србије.

Гледаоци су првог дана могли да чују и виде поруке Његове светости патријарха српског Иринеја, предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Разговори у студију вођени су са министром за европске интеграције и регионалну сарадњу Републике Српске Златаном Клокићем и шефом Представништва Српске у Србији Млађеном Цицовићем.

У другој колажној емисији 10. октобра, која је била посвећена привредној сарадњи, гледаоци су могли да виде поздравне ријечи премјера Републике Српске Радована Вишковића и Србије Ане Брнабић, а гости су били министри пољопривреде Српске Борис Пашалић и Србије Бранислав Недимовић, те Горан Рачић из Привредне коморе Бањалуке.

У трећој емисији, 11. октобра, посвећеној научно-техничкој сарадњи говорио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић и министар просвете, науке и технолошког развој Србије Младен Шарчевић.

Четврта емисија, 12. октобра, бавила се сарадњом градова и општина, а гости су били замјеник градоначелника Београда Горан Весић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, те предсједник Савеза градова и општина Републике Српске Љубиша Ћосић.

Петог дана манифестације, 13. октобра, приказана је емисија посвећена туризму у којој говорили министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић, директор Туристичке организације Српске Нада Јовановић, Бранислав Кнежевић из Туристичке организације Новог Сада, а у емисију се укључио државни секретар за туризам у Министарству трговине, туризма и телекомуникације Србије Мирослав Кнежевић.

Посљедњег, шестог дана манифестације, учествовали су министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, директор Народног позоришта Бањалука Маја Додиг, глумац Љубо Божовић, а поруке су послали директор Београдске филхармоније Иван Тасовац и предсједник Матице српске Драган Станић, као и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Привреда, култура, наука, туризам и спорт Републике Српске представљени су кроз занимљиве рубрике „Сарадња Српске и Србије“, „С једне на другу страну Дрине“, „Доживи Српску“, „Наше је боље“, „Вријеме је за позориште“, „Млади хероји“ и „Да ли сте знали о Српској?“.

Извршна продукција свих шест колажних ТВ емисија манифестације „Дани Српске у Србији“ повјерена је РТРС-у, уз креативну подршку ЕТМ продукције.

Одржавање манифестације „Дани Српске у Србији“ почело је 2013. године са три програма у једном граду, Београду, да би прошле године имала је 23 програма у 26 извођења у градовима Србије од Суботице до Врања, од Вршца до Ужица.

Извор: СРНА

Фото: predstavnistvorsbg.rs