Завршен је други Форум дијаспоре у Бањалуци. За два дана, колико је трајао, повезао је људе са сличним циљевима, а то су успјех и жеља за бољом сарадњом са својом матицом, Републиком Српском. 200 учесника дошло је из 30 различитих земаља, размијенили су искуства, дискутовали о економији, спорту, култури и ојачали међусобну сарадњу.

„Сматрам да је форум изврсна прилика за повезивање стручњака, људи који су присутни у овом региону на различите начине, представника јавне управе, пословног сектора и невладиног сектора. Сматрам да и у наредном периоду овај форум треба да остане, да постане традиција и да у домену сарадње она треба да буде још конкретнија“, истакао јје Борислав Тадић, потпредсједник Дојче телекома.

„Повезаност између матице и дијаспоре је нешто што је много важно. Један дио тих људи који тренутно живи у дијаспори засигурно ће се вратити да своје дане пензије проживе у матици“, истакао је Александар Ћенић, предсједник Европске иницијативе за јужну и југоистичну Европу.

Форум дијаспоре није привукао само успјешне, изграђене људе, него и оне који то тек желе да постану. Неки изван граница Републике Српске, али многи унутар ње. Школују се у иностранству како би стекли искуство, а касније га примјенили и подијелили са својом земљом. Такве је данас представљала Катарина Грек, предсједник Организације српских студената у иностранству.

„Ја сам првенствено указала на проблем запошљавања, односно да се млади плаше да буду незапослени и на начине како они могу да се укључе. Сматрам да је то позиција и обавеза државе, такође и послодаваца који требају да привуку младе да се врате. Мада, код њих већ постоји жеља за повратком, само треба да се мотивишу и да знају да ће имати материјалну подршку када се врате у Србију и да неће бити незапослени“, нагласила је Катарина Грек, предсједник Организације српских студената у иностранству.

Током дводневног форума одржани су бројни панели на којима су дискутовали највиши званичници Републике Српске, представници Срба у заједничким институцијама БиХ, званичници Србије, успјешни привредници из земље и иностранства и други. Дошло је до конкретних закључака који ће бити изнесени у јавност за 15 дана.

„Четири кључна правца у којима треба да се развија ова стратегија, прије свега очување националног идентитета, економска сарадња, сарадња у области информационих технологија, области спорта, области културе и свега онога у чему постоји интерес и јача сарадња институција Републике Српске са дијаспором“, рекао је Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Владе Републике Српске.

Форум је покренут прошле године на иницијативу и под покровитељством тадашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика. Циљ је био ојачати привредну, културно-научну и сваку другу сарадњу између Срба гдје год се налазили. Овај пут, све је под покровитељством Жељке Цвијановић, предсједника Републике Српске.

 

Извор: Глас Српске