Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да ће ресорно министарство у сарадњи са представништвима Српске настојати да омогући да дјеца у дијаспори по јединственом наставном плану и програму уче српски језик и ћирилицу, али и историју и културу

Она је на Форуму дијаспоре у Бањалуци навела да се управо ради на реализацији таквог програма у Солуну и у Аустрији.

– Прије свега, желимо да младе генерације које стасавају у дијаспори очувају свијест о припадности српском идентитету, при чему велику улогу имају образовање и култура. Право на употребу матерњег језика је кључно за очување националног идентитета, а то право је загарантовано важећим међународним документима – рекла је Тривићева.

Она је навела да Форум дијаспоре показује опредјељење, тежњу и одлучност Владе Републике Српске да интензивира и учврсти сарадњу са српским народом који живи одвојено од матице.

Тривићева је подсјетила да су цијенећи значај културе у очувању националног идентитета у духу међународних права и поштујући принципе међународних уговора у области људских права и основних слобода, Министарство просвјете и културе Републике Српске и Министарство културе и информисања Србије заједно донијели Повељу о српском културном простору, којом је исказана заједничка тежња за усаглашавање мјера од стратешког интереса за српску културу.

– Под српским културним простором подразумијевамо простор на којем је српски народ живио или живи у оквиру или изван граница његових државних творевина – појаснила је Тривићева.

Она је рекла да је први корак у реализацији Повеље о српском културном простору био Форум о ћирилици, на којем је Министарство просвјете и културе окупило еминентне стручњаке да заједно дефинишемо најбољи пут афирмације ћирилице и њеног оснаживања у употреби данас.

– Да бисмо учврстили пут националног опстанка и културног напретка и градили будућност на темељу културног насљеђа које нам је завјештано, морамо с више пажње и озбиљности баштинити српски језик и ћирилично писмо како у Републици Српској, тако и у дијаспори – сматра Тривићева.

Она је нагласила да Министарство у сарадњи са представништвима Републике Српске реализује бројне културне програме као што су „Дани Републике Српске у Санкт Петербургу“, „Дани Републике Српске у Солуну“, сарадња са Нижњеновгородском области, а планирају и сличне манифестације у више земаља.

– С циљем очувања националног, културног и духовног идентитета Срба у дијаспори Министарство просвјете и културе планира низ мјера, прије свега, отварање могућности за образовање дјеце према заједничком наставном плану и програму Републике Српске и Србије, јачање библиотечког фонда у клубовима и представништвима издањима на српском језику и ћирилици, представљање наших културних садржаја у дијаспори, повезивање културних институција и појединаца, сарадња при његовању и очувању традиционалних обичаја, сарадња са Српском православном црквом и епархијама у иностранству – поручила је Тривићева.

Она је закључила да ово министарство активно ради на очувању материјалног и нематеријалног културног насљеђа, посебно српског језика и ћириличног писма, али и развоју савременог стваралаштва, што подразумијева успостављање тјешње сарадње на српском културном простору.

– Вјерујем да ће управо Форум додатно оснажити ту сарадњу јер нам је циљ исти, а то је очување националног идентитета Срба гдје год живе, а што смо дужни завјештати будућим генерацијама – поручила је Тривићева.

 

Извор: РТРС