Први потпредсjедник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и министарка просвjете и културе Републике Српске Наталија Тривић разговарали су у Београду о заједничком раду два министарства о припреми заједничких уџбеника за националне предмете – српски језик, историја и географија.

– Размотрили смо на који начин можемо да интензивирамо нашу сарадњу у вези са иницијативом предсjедника Републике Србије Александра Вучића и српског члана Предсједништва Милорада Додика о увођењу заједничких уџбеника за предмете од националног значаја. Важно је да сачувамо српски идентитет, ћирилицу и нашу историју, да исту историју и географију учимо и заједно учинимо све што можемо да се сачува српски идентитет, језик и писмо – рекао је Ружић.

Он је навео да ће се размотрити могућност да сви ови уџбеници буду на располагању читавој дијаспори, у оним школама гдје наши учитељи и наставници, у складу са одлукама Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије, држе наставу на српском језику.

Министарка просвjете и културе Републике Српске Наталија Тривић оцијенила је да је данашњи састанак о увођењу националне групе предмета и припреми уџбеника био веома успјешан. Она је истакла да се разговарало о групи предмета од националног интереса – Српски језик, Историја и Географија, а кроз одређене међупредметне садржаје то ће се проширити на Музичко васпитање, Ликовно васпитање и предмет Природа и друштво за ниже разреде.

– Веома је важно да се на тај начин идентитети, како национални, тако и културни, српског народа са обје стране Дрине идентификују као једно, с обзиром на културу и традицију. Веома је важно да ученици основних и средњих школа имају могућност да о свим важним историјским и националним садржајима уче из истих уџбеника – рекла је Тривићева.

Тривићева је напоменула да су је новинари често питали да ли ће уџбеници бити идентични у смислу изговора, ијекавице или екавице, те указала да ће то бити прилагођено подручју гдје ученици живе.

Текст и фото: Представништво Републике Српске у Србији