Заједница српских клубова у Бечу заједно са удружењем Дунав и у сарадњи са предсједником 10. бечке општине Фаворитен, Марцусом Франзом, организује 26. септембра 2020. године први Балканфест у Бечкој општини Фаворитен.

им поводом од 25. септембра од 19.00 часова у просторијама Заједнице биће организовано предавње проф. др Предрага Ј. Марковића, директора Института за савремену историју из Београда на тему: Улога Срба у развоју европске културе, а потом ће бити приређен свечани коктел за учеснике фестивала, сараднике удружења Дунав и Заједнице, као и представнике институција града Беча.

Сљедећи дан 26.09. на Colmbusplatz у 10. бечкој општини од 12 часова одржаће се јавно снимање емисије „Жикина шареница“, као и снимање кадрова за Јутарњи програм и емисију „Правац“ телевизије Пинк.

Уредник и водитељ програма је Живорад Жика Николић.

Биће то прилика да се активности српске заједнице и људи из Беча представе у овим емисијама националне телевизије Пинк која ће наравно поред активности миграната Срба у Аустрији представити и неке знаменитости, културне и историјске институције града Беча.

Од 15.00 часова биће културни програм у склопу феста на коме учествују музичке и плесне групе из општине Фаворитен, а биће представљене и кулинарске чаролије држава из које ове групе долазе.

Од 18.00 часова је концерт Бањалучке филхармоније на отвореном. Ово је друго гостовање Бањалучке филхармоније у Бечу послије прошлогодишњег учествовања филхармоније на Данима Србије и Српске у Аустрији чијем учешћу је помогло Представништво Републике Српске у Аустрији, удружење Дунав и Заједница српских клубова у Бечу.

Покровитељ цјелодневне манифестације јесу предсједник 10. бечке општине Фаворитен Марцус Франз.

Такође овом приликом моле се сва заинтересована удружења, заједнице и институције које желе да се представе да се јаве путем е-маил адреса на info@dunav.at или office@serbischegemeinde.wien и на тај начин омогуће своје учешће на овој манифестацији.

Медијски покровитељи ове манифестације су бечки портал dunav.at и телевизија Пинк.

Извор: dunav.at

Фото: dunav.at