Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић предложио је посланицима у словеначком парламенту да размотре могућност да се Срби у Словенији, као аутохтони народ, на попису изјасне по националној припадности и да им се омогући стицање статуса националне мањине, као најбројнијем народу у Словенији послије Словенаца.

Он је у Љубљани разговарао са посланицима Робертом Полнаром, предсједником Одбора за финансије и Душаном Шишком, предсједником комисије за Словенце у исељеништву и свијету, а састанку су присуствовали и представници српских друштава Владимир Кокановић и Златомир Бодирожа.

На састанак се телефонски укључио и Змаго Јелинчић, предсједник Словеначке националне странке.

Вујадиновић је рекао Срни да је тема разговора био положај српске заједнице у Словенији која, према процјенама, броји између 70.000 и 150.000 људи.

Он је додао да је разговарано и о могућности одобравања двојног држављанства за Србе, као и о осталим питањима важним за српску заједницу.

– Наши саговорници су имали пријатељски и конструктиван приступ и разумијевање за теме због којих смо дошли, те су истакли да не бјеже од разговора на те теме као и да ће их покретати у даљим разговорима, свјесни да су Срби аутохтони народ у Словенији и можда најискренији и истински савезници словеначке државе и народа. Веома смо захвални нашим пријатељима на њиховом приступу и разумијевању, јер је ово уједно први пут да се ове теме покрећу у словеначком парламенту уз заједнички наступ представника Србије и наших уједињених друштава – нагласио је Вујадиновић.

Он је навео да су представници српских друштава Владимир Кокановић и Златомир Бодирожа на прави начин представили своје жеље и потребе народа, истичући да је Словенија њихова земља и да желе да још брже напредује уз помоћ српске заједнице.

Они су нагласили да су поносни на државу Србију и њен напредак, те да као заједница желе да допринесу развоју словеначког друштва јер је Словенија и њихова домовина.

– Ово је први заједнички наступ наших друштава, након потписивања декларације о заједничкој сарадњи и очигледно је да само јединствени, уз помоћ матице Србије и њеног председника Александара Вучића можемо очекивати резултате за наш народ – навео је Вујадиновић.

Извор: СРНА

Фото: Маглочистач