Шљива са Мајевице и ове године кренула је на европско тржиште. Берба ране сорте је завршена и око 200 тона прве класе, испоручено је у Европску унију. Ових дана почела је берба чачанке љепотице која је доброг квалитета, али због суше је ситнија него ранијих година. Ипак, воћари су задовољни, очекују добру зараду, цијена је као и прошле године 80 фенига по килограму, а пласман у Европској унији обезбијеђен.

Шљиву на Мајевици није уништио касни прољећни мраз, али је суша умањила род за 20 до 30 одсто. У повољним годинама мајевички воћари су имали више од 90 одсто рода прве класе. Ове године, због недостатка падавина, прве класе чачанке љепотице која иде у извоз, биће знатно мање, јер пуних 50 дана ни кап кише није пало на ово подручје. На 2.000 стабала Мирко Јовановић из Тутњевца очекује 50 тона рода.

– С обзиром на временске услове, задовољни смо родом. У односу на друге предјеле, ми смо задовољни. Стенлеј је највише подбацио, а чачанска љепотица се показала као најбоља. Род је подбацио 20 одсто али смо добили на квалитету и крупноћи плода – рекао је Јовановић.

Иако је у свом воћњаку примјенио пуну агротехнику, због суше Душко Секулић није добио очекивани квалитет.

– Што се тиче нас све агротехничке мјере смо примијенили, али то је било недовољно да би род добио на крупноћи јер је била потребна вода. Киише није било више од мјесец и по дана и прилично ситан род је остао – навео је Секулић.

Ипак, воћари неће остати без зараде. На два хектара Раде Гаврић очекује два-три вагона прве класе, а ситну шљиву ће оставити за ракију.

– Цијена је 80 фенинга по килограму као и прошле године плус подстицај министарства. Цијена је добра – истакао је Гаврић.

Сигуран откуп је пола урађеног посла, кажу воћари. Пет откупљивача са Мајевице шљиву извозе у ЕУ, једини проблем протеклих дана имали су због дугих чекања на хрватској граници.

– Ствара нама проблеме, с обзиром да нам купци наруче робу за понедјељак, уторак, а ми робу морамо да шаљемо два три дана раније, јер нисмо сигурни да ли ће та роба да пређе границу, а чим је роба старија лошијег је квалитета – нагласио је Мило Стојић откупљивач.

Договором министра Кошарца и главног инспектора Хрватске, проблем је ријешен. Извозници своје транспорте треба да најаве 24 часа раније и на граници неће имати проблема. Процјене су да ће мајевички воћари, у наредних мјесец дана, колико ће трајати берба ове сорте, извести 2500 тона чачанке љепотице.

Извор и фото: РТРС