Предсједник Александар Вучић угостио је данас дјецу српске националности из региона, и поручио им да је Србија њихова земља, у којој су своји на своме, и у којој ће их увијек дочекати љубав, одакле год да долазе.

Вучић је домаћин дјеци која су у главни град Србије дошли из Хрватске, Сјеверне Македоније, Словеније и Босне и Херцеговине, припремио им и пригодне поклоне, али су и они њему измамили осмијех на лице поклоном који су му уручили, а даровали су му икону Богородице.

Цитирајући чувеног Мику Антића, који је написао стих „да би се истински волело треба одрасти до детета“, тај мудри и опомињући стих из пјесме „Љубав“, Вучић је рекао да осјећа потребу да им се извини у име свих одраслих, јер ниједан изазов који је пред њима нису сами направили нити га заслужили.

– Нису сви међу нама одраслима у свету, одрасли до детета. Ниједан изазов пред вама нисте сами направили, нити засужили, већ сте га наслиједили од нас одраслих, али не и дораслих свему. Никада ниједно дјете није почело рат, срушило берзу, нити оставило на улици некога, без дома, родитеља и дјеце – рекао је Вучић.

Поручио је да је генерација одраслих дужна извињење за све што се дешава, што генерација дјеце одраста плашећи се рата, несташице хране, нуклеарне катастрофе.

– Ви вашу дјецу немојте да суочавате са страхотама са којима смо ми вас – додао је он.

Поручио је да је Србија данас оаза мира, стабилности и љубави, додајући да може то да каже у овом декадентном и узаврелом свијету, у којем владају хистерија и мржња.

– Увијек на памети љубав, она је као снага – ако је више трошите, више ћете је имати. Гајите љубав, љубите своје родитеље, другове, српски народ. Волите своју кућу Београд, и свој дом Србију. Овдје сте своји на своме, овдје ће вас увијек сачекати љубав одакле год да сте – поручио им је Вучић.

Он је захвалио и њиховим наставницима, који их, каже, уче српском језику, култури, да воле Србију, а од тога не постоји важнија ствар.

– Без вас питање је колико би ова дивна дјеца знала и разумјела и ко су и одакле и какви су им коријени и гдје су увијек добродошли – рекао је Вучић.

Предсједник им је захвалио што су дошли и упитао да ли су видјели некад љепши храм од Храма Светог Саве, на шта су они одмахнули главом, са чиме се и сам сложио, јер, каже, не постоји на свијету тако лијеп, велики, монументалан храм.

У име дјеце из региона Јована из Мостара се захвалила предсједнику на пријему, рекавши да са још осморо дјеце, долази из Просвјетине школе у Мостару, како је додала, најљепшег града са југа БиХ.

Она је указала је да су са њом још дјеца из Вуковара, Куманова, Старог Нагоришана, Копра и да су сви срећни што су у Србији, што су кроз петодневни камп имали прилике да се друже, али прије свега обиђу знамења у Србији.

– Долазимо из различитих крајева и свако има специфичну причу, али сви имају заједничку љубав према Србији и свом наоду, и јаку жељу да очувамо свој идентитет – рекла је Јована.

Захвалила се предсједнику на свему што чини да Србија буде јак ослонац за Србе у региону и посебно захвалила за подршку Србима у Мостару, помоћ у обнови Саборне цркве, која је симбол идентитета мостарских Срба.

Пожељела је да предсједник Србије посјети Мостар, Просвјетину школу и многа друга мјеста и на крају му честитала рођендан и пожељела много личног и породичног успјеха, али прије свега и пуно успјеха за Србију.

Вучић је замолио организаторе да дјецу одведу негдје и да се забаве, те казао да има више приједлога.

– Да ли вам се свидио више Нови Сад или Београд? – упитао је дјецу која су му одговорила – Београд.

– Видите сада, а говорио сам увијек. Нови Сад је, ако би неко објективно гледао, архитектонски љепши од Београда, али Београд развојем и парама, огромном разликом, поједе и Нови Сад и све друго… – примијетио је Вучић.

Извор: РТРС-ТАНЈУГ

Фото: Танјуг/Раде Прелић