Влада Републике Српске донијела је на посљедњој сједници Уредбу о успостављању и вођењу Регистра дијаспоре.

Упис у регистар је већ почео, а доношење уредбе је био неопходан корак како би се евидентирала наша дијаспора и на основу тога планирала адекватна сарадња истиче министар за европске интеграције и међународну сарадњу у Влади Српске Златан Клокић.

И Српска је добила Регистар дијаспоре, што је, по ријечима демографа, јако користан потез.

Први корак је већ начињен и то на сједници Владе Српске ове седмице када је донесена Уредба о успостављању и вођењу Регистра дијаспоре. На тај начин, Српска ће добити прецизније податке о броју исељеника, структури и квалификацијама припадника дијаспоре. И ресорни министар Златан Клокић каже да је сарадња са дијаспором од великог значаја за институције РС.

Упис у регистар већ је почео. Клокић је позвао грађане у дијаспори да посјете интернет страницу за дијаспору и да испуне одговарајућу форму и упишу се у регистар. Најављује ускоро и ширу промотивну кампању у сарадњи са нашим представништвима у иностранству како би упознали што већи број грађана са овом иницијативом и подстакли их да се упишу у Регистар.

Прњавор је свакако једна од локалних заједница која предњачи по броју исељеника који живе и раде у иностранству, а то се најбоље види у периоду празника и годишњих одмора, када дијаспора махом долази у родни крај да слободно вријеме проведу са својим најближима.

Поред Прњавора, ту су још и Бијељина, Лопаре, Источно Ново Сарајево, Градишка, али и многе друге локалне заједнице који имају велики број одлива становништва у земље Западне Европе, па ће сходно томе ресорно министарство јединицама локалне самоуправе упутити допис гдје ће их позвати да у сарадњи са надлежним органима остваре још бољу комуникацију са дијаспором, закључује Клокић.

Извор и фото: ТВ К3