Епископ диселдорфски и њемачки Григорије рекао је у Бањалуци, да нема сумње да се број Срба у дијаспори изједначава са бројем Срба у отаџбини, те да Форум дијаспоре представља сабрање српског расијаног народа.

– Као што је пшеница била расијана и постала један хљеб, тако је и нама циљ, без обзира на којем континенту живимо и којим се послом бавимо, да данас дјелујемо заједно и да промишљамо о питањима која се тичу очувања културног, духовног и друштвеног идентитета нашег народа у расијању и домовини – рекао је епископ Григорије на другом Форуму дијаспоре у Бањалуци.

Владика Григорије навео је да су Срби у Њемачкој расијани на разне стране, има их и четири-пет генерација које тамо живе и сви су различити, али им је свима заједничко да јако воле и желе да припадају свом народу.

– Они представљају огроман интелектуални потенцијал, јер се ради о народу који има невјероватне појединце и који тражи да буде уједињен и тражи фактор јединства. Ту има људи на високим функцијама, универзитетима, привредника, до младих људи који завршавају факултете – рекао је епископ диселдорфски и њемачки.

Према његовим ријечима, Форум је добра прилика за разговор са тим људима, јер они имају искуства и знања која немају људи из матице.

– Требамо инсистирати на континуитету одржавања Форума, да бисмо чули људе из дијаспоре и да би они чули нас. Битно је да комуницирамо на темељу добре воље и нађемо рјешења, а то нам и омогућавају модерна техника и технологија. Овакав форум је информативан, а на темељу добре воље можемо направити нешто невјероватно са нашом дијаспором, као што су урадили Јевреји и Грци – сматра епископ Григорије.

Владика је поручио да је Црква у свим временима била уз расијани дио свога народа, па тако и у овом времену нових сеоба, никада не напуштајући свој народ, ма гдје се он налазио.

– Обавеза наше цркве је да свом народу изван матице пружи хришћанску љубав и бригу, да их упути на њихове ближње, без обзира на то да ли су ти ближњи са њима или су остали у матици, те да им укаже на важност очувања културног и националног идентитета – нагласио је епископ Григорије.

Он истиче да је и Црква та која их стално подсјећа да они сада имају двије државе, једну у којој су се професионално реализовали и трајно или привремени скрасили, којој плаћају порез, чије законе су дужни да поштују и у чијем би друштвено-политичком животу требало активно да учествују, али и другу, која их је изњедрила, школовала, припремила за живот и којој је, будући да се налази на историјској раскрсници, потребна њихова помоћ.

 

Извор: РТРС