Вече младих писаца, у организацији Клуба младих уметника Просвјете из Беча, одржано је по тринаести пут у недељу, 5. новембра 2023. године у бечком бару Котор. Марко Сарић, предсједник бечке Просвјете, поздравио је све присутне упоредивши овај догађај са скупом српске интелектуалне елите у Бечу у вријеме Бранка Радичевића и Лазе Костића.

Овог пута, млади аутори поезије и прозе представили су своје стваралаштво инспирисано различитим темама данашњице. Поред тога, на програму су се нашле шаљиве пјесме о мушко-женским односима, писмености младих у виртуелном свијету, али и дјела која се критички осврћу на тренутну политичку ситуацију у свијету.

„За мене најузбудљивији део вечери је када млади песници читају своје ауторске радове, јер на тај начин можемо боље разумети како они виде свет око себе”, изјавио је Миљан Милуновић, један од учесника. Он је додао да Вечери младих писаца значајно доприносе очувању нашег матерњег језика, али исто тако омогућавају умрежавање креативних људи који дијеле слична интересовања – што је посебно важно након времена пандемије и друштвене изолације.

Укупно тринаест младих писаца наступило је уз пратњу гитаристе Огњена Шуке, тако да је публика, као и сваки пут, уживала у синергији музике и писане ријечи. Највећи утисак, између осталих, је оставио пјесник Александар Гаврић, представивши компилацију своје и пјесме Балашевића „Бадње вече“, коју је отпјевао уз гитару, као и Ђорђе Деспотовић, млади студент из Бијељине, који је својом непосредном изведбом шармирао све присутне. Клуб младих уметника као дио СПКД „Просвјета“ већ седам година организује Вечери младих писаца под диригентском палицом Весне Шпирић и Уроша Уљаревића. Од оснивања па до данас, удружење је своје дјеловање проширило и на сликарство, плес и глуму.

„Ускоро ћемо премијерно извести поетски кабаре под називом „Деца“ посвећен Ђорђу Балашевићу и Мики Антићу, а у режији наше чланице, дипломиране глумице Ене Павловић“, најавила је Весна. „Надам се да ће бечка публика заволети овај комад, као што је обожавала „Избирачицу“ или нашу ауторску представу „Шта то беше љубав““, додала је координаторка Клуба и позвала публику на премијеру овог занимљивог мјузикла, који ће се одржати 24. новембра 2023. године у Бечу.

Извор и фото: Српско просвјетно и културно друштво Просвјета Аустрија