Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић која се налази у радној посјети Француској, изјавила је синоћ да је „лијепо посјетити наше сународнике који далеко од отаџбине чувају наш језик, вјеру, културу и обичаје“.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је у Паризу, гдје је посјетила цркву Светог Саве и састала се са тамошњим свештенством, да су видљиве активности Српске православне цркве и дијаспоре, као и да се мора очувати та нит која повезује, те српски идентитет, традиција и култура.

„Важно је очувати идентитет. Увијек промовишемо везе дијаспоре и матице. Дијаспора је окупљена око Цркве“, нагласила је Цвијановићева.

Она је свештенству захвалила за труд на очувању српског идентитета у Француској и поручила да ће у институцијама Републике Српске увијек имати ослонац и подршку.

„Дијаспора је окупљена око Цркве, а исто тако удружена у различите формације, удружења, преко којих желимо да се чује истина о Републици Српској, Србији. Најважније јесте то да се одржи традиција, култура, та нит која постоји, која везује њих, њихове чланове породице, родитеље, дједове, баке, са оним што јесте њихова матица“, навела је Цвијановићева.

Она је истакла да је одушевљена и капацитетом и оним што је вечерас имала прилику да чује.

„Ово је спој младих људи и оних нешто старијих, са искуством, гдје свако на свој начин, у оквиру области којима се бави, настоји допринијети очувању идентитета, а исто тако да у тим областима искораче даље и покажу шта је истина и о моменту у којем данас живимо, али и о свему што је остало иза нас као бременита, тешка историја, која је додатно оптерећена и чињеницом да је за истину било тешко да угледа свјетлост дана“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да ови људи на свој начин, било да је ријеч о књижевности, филму, историји, проучавању одређених питања, догађаја, управо покушавају да та врата отворе.

„Они покушавају да покажу свијету да има много момената у којима су неке непознанице дошле на ред да се покажу као познанице, а то је оно што је позитивно када је ријеч о Републици Српској, Србији и српском народу“, нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је навела да је посјету Француској започела срдачним сусретом и разговором са Његовим Преосвештенством Владиком западноевропским Јустином и представницима српске дијаспоре.

„Скоро сваку посјету иностранству започињем на овај начин, посјетом Цркви, разговором са представницима различитих удружења“, додала је Цвијановићева.

Извор: РТРС – СРНА

Фото: Жељка Цвијановић