Међународни дјечији фестивал фолклора Лицидерско срце, на којем учествују и дјечији фолклорни ансамбли из Републике Српске, свечано је отворен вечерас у Ужицу.

Фестивал се одржава под покровитељством предсједника Србије Александра Вучића, а трајаће до 19. августа у Ужицу, на Златибору и у Вишеграду.

Учествује око 700 учесника узраста од 10 до 16 година из Србије, Републике Српске, Бугарске, Мађарске, Сјеверне Македоније, Украјине, Египта, Молдавије, Грузије.

Из Републике Српске на фестивалу ће учествовати дјеца из Приједора, Братунца и Вишеграда.

У име једног од суорганизатора овог фестивала – Представништва Републике Српске у Србији, окупљене је поздравио стручни сарадник у овом представништву Борислав Максимовић, који је истакао да подршку фестивалу дају више од деценије.

– То је добар примјер сталног функционисања веза српског народа са обје стране Дрине, као што је лијеп примјер преданости, труда и знања Ужичана који, поштујући сва правила струке, успијевају да и овако велик међународни фестивал организују у вријеме док се цијели свијет још бори са пандемијом – рекао је Максимовић.

Он је истакао да се ових дана у Ужицу, на Златибору и у Вишеграду слави спој младости, традиције и игре, што је увијек одлична прилика да дјеца Србије и Републике Српске упознају обичаје и игре из свијета и да дјеца свијета упознају српске обичаје и игре.

Максимовић је увјерен да ће дјеца заједно на најбољи начин представити свијету српску културу и традицију, те истакао да сви учесници Фестивала доприносе очувању своје традиције и националног идентитета, а у сусрету са другима уче нове ствари.

– Младост је будућност сваке земље и дужни смо да им обезбиједимо најбоље могуће услове за одрастање како би израсли у добре и вриједне људе – рекао је Максимовић и пожелио учесницима да из Србије и Републике Српске понесу најбоље и најљепше утиске.

Учеснике манифестације поздравиле су и градоначелница Јелена Раковић Радивојевић, а у име организатора Удружења Ера Ивана Цветковић, те амбасадор Украјине у Србији Олександар Александрович.

Фестивал организује Удружење грађана Ера из Ужица, а суорганизатори су град Ужице, Представништво Републике Српске у Србији и Туристичка организација Златибор. Има подршку Министарства културе и информисања и Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Осим фолклорног програма, фестивал прате бројни други садржаји – изложбе, семинари, фолклорне играонице, туристички обиласци, еколошке и друге радионице. Свечаном отварању на Тргу Партизана у 20.00 часова претходио је дефиле фолклорних ансамбала.

Након свечаног отварања на Тргу ће бити одржан концерт Жељка Васића.

Извор: РТРС

Фото: Instagram era_liciderskosrce