Удружење наставника музичке културе Србије након пројекта „Дјеца –Србији 1” ових дана објавила је и наставак „Дјеца Србији 2”. У новом пројекту снимљена је пјесма „Учимо се од предака”. Овај пројекат је подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије и Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Аутори Пројекта су испред Удружења наставника музичке културе Србије Александра Станковић и Леонтина Пат. Пјесму је написао Бранко Стевановић, компоновала је Леонтина Пат, а аранжман урадио Слободан Марковић.

У новој пјесми на овом пројекту учествовала су дјеца српског поријекла из Њемачке, Швајцарске, Велике Британије, Норвешке, Француске, Италије, Словеније, Грчке, Мађарске, Аустрије и Црне Горе, као и дјеца из Србије.

Александра Станковић, наставник музичке културе и коаутор пројекта, након заједничког пројекта је изјавила да се„заједничким музицирањем и пјевањем скреће пажња на значај повезаности региона и дијаспоре са матицом Србијом, кроз драгоцјено учење језика. „Дјеца Србији 2” је планиран као проширење пројекта на још једанаест земаља и петнаест општина у Србији, реализацијом три музичке нумере и пратећих видео спотова. Садржај нових пјесама намјењених дјеци ослања се на љубав према отаџбини, поријеклу, традицији, животу…“

Циљеви пројекта су богаћење рјечника, језичког и стилског израза; развијање осјећаја припадности својој земљи и националним вриједностима; његовање квалитетних пјесама прилагођених дјечјем узрасту; подстицање дјеце да се понашају и умјетнички изражавају примјерено својим годинама; ослобађање страха од јавних наступа; подстицање сарадње српске дјеце из Србије, региона и матице; развијање вјештина и техника умјетничког изражавања кроз адекватну интерпретацију; упознавање вриједности сопственог културног насљеђа и повезаности са традицијама пјевањем дјечјих пјесама домаћих аутора- развијање одговорног односа према култури као и јавна промоција позитивног понашања, говора и умјетничког изражавања младих.

Извор и фото: Расејање.инфо