​​​​​“Срећна вам Република Српска“. Тако је Рајмонд Хазе, посланик Хришћанске демократске уније, странке Ангеле Меркел у покрајинском парламенту, честитао рођендан Републици Српској у Штутгарту, главном граду њемачке покрајине Баден Винтерберг, у коме је обиљежен девети јануар. Посланици Бундестага, Рајмонд Хазе и Штефан Кауфман, поздравили су напоре које Српска чини на европском путу, истакли њен значај и поручили да је она трајна категорија.

„Желим да вам кажем да смо у нашој партији веома радосни што је Република Српска изабрала европски пут“, изјавио је Рајмон Хазе, посланик ЦДУ у Парламенту Баден Винтемберга.

Више од 400 гостиију дошло је на традиционалну прославу у организацији Представништва Републике Српске.

„Дуго, дуго година да славимо, да подржавамо и не дамо нашу Републику Српску“, поручио је Мићо Ћетковић, шеф Представништва Републике Српске у Штутгарту.

Поруку је послао и протојереј из Штутгарта. Говорио је о значају Републике Српске и потреби да је Срби у расејању чувају колико год могу. Међу званицама био је и генерални конзул Србије у Баден Винтембергу. Подршка браћи преко Дрине је, каже, велика и тако ће да остати.

„Волим да кажем да Срби имају два срца, Србију и Републику Српску. А народ који има два срца нико не може да уништи“, додаје Божидар Вучуревић, генерални конзул Србије.

„Свако од нас је дио те Републике Српске, и свако од нас треба да се бори и да од себе најбоље. Неки су у ратовима дали најсветије, живот, да је створе а ми морамо да се помучимо и потрудимо да она постоји и да опстане“, истиче Станко Ракић, протојереј.

Република Српска се чува у срцу и има пријатеље широм свијета, поручила је потпредсједница Владе која је, са министром за европске интеграције и међународну сарадњу присуствовала обиљежавању деветог јануара у Штутгарту.

„Ми 28. рођендан славимо у миру и слободи вјечно захвални онима који су у њене темеље уградили своје животе, одлучни да је јачамо и чувамо у будућности“, рекла је Сребренка Голић, потпредсједник Владе Републике Српске.

„Ми желимо да градимо Српску заједно са свима који желе добро и који цијене и поштују Српску, никога не нападајући. Исто тако, они који буду нападали ми ћемо се сложно бранити. Убијеђен сам да ћемо заједно с вама, људима из нашег расејања, радити на успјешнијој, бољој и љепшој Републици Српској“, казао је Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу.

Прославе Дана Републике Српске у земљама у којима дјелују представништва се настављају. Након Белгије и Њемачке, на реду је Србија, а по први пут, девети јануар биће обиљежен и у Грчкој.

Извор: АТВ​