Представништво Републике Српске у Србији покренуло је, у сарадњи са порталом „еКапија“, пројекат скенирања општина и градова Републике Српске чији је циљ да се о њиховим потенцијалима упознају корисници услуга овог портала и јавност у Србији, Црној Гори и региону.

Пројекат је почео скенирањем Требиња са свих аспеката – привредних, културних и туристичких, а ове информације биће доступне на око 20.000 мејл адреса свих значајнијих људи из компанија које се баве бизнисом у региону.

Шеф Представништва Млађен Цицовић оцијенио је у уводнику пројекта да регионална присутност и читаност „еКапије“ пружа велике могућности у презентацији потенцијала општина Републике Српске и градова као средина интересантних за улагања или за сарадњу.

Он је истакао да ће ово, осим тога што ће пословни људи из цијелог региона који добијају билтене „еКапије“, добити увид у капацитете за сарадњу и потенцијална улагања, бити и добар водич свима који у Републици Српској планирају одмор, сајмове, едукативне посјете, конгресе, а можда и пресељења.

– Истовремено, информације о градовима и општинама до којих „еКапија“ дође и припреми их за презентацију, и сви могући повољни одговори за сарадњу или улагање у општине и градове у Републици Српској, биће од помоћи Представништву Републике Српске у Србији у сталном послу промовисања Републике Српске у Србији и привредног, културног и туристичког повезивања Србије и Српске – каже Цицовић.

Он указује да ће постпандемијско вријеме тражити интензивнију, посебно регионалну сарадњу, те се у том смислу овај посао може схватити као најозбиљнија припрема за бржи опоравак привреде.

Уредник „еКапије“ Теодора Брњош нагласила је да је циљ пројекта показати региону којим привредним потенцијалима обилује Република Српска.

– Пројекат почињемо од јула ове године, и то од Медитерана и сунчаног Требиња – града сунца, вина и платана, што је непретенциозно послало слику оптимизма и жеље да заборавимо оно што је иза нас, иако ће борба и опрезност и даље бити присутни – рекла је Брњошева.

Према њеним ријечима, слиједи откривање потенцијала свих осталих општина и градова Подриња, Семберије, Крајине, Херцеговине, са жељом да овај пројекат буде и позив на оптимизам и рађање нових пословних идеја.

Резултати скенирања општина и градова биће објављивани у посебном билтену у оквиру портала „еКапија“, а билтен о Требињу доступан је на овом линку. 

 

Извор: СРНА

Фото: РТРС