У Словенији је првих дана јуна одржан Омладински фестивал српског фолклора дијаспоре и региона, први фестивал тог типа, на којем су своје умијеће, између осталог, показали и млади играчи Културно-умјетничког друштва „Бранко Радичевић“ из Беча, Културно-спортска Заједнице Срба из Салцбурга и КУД „Никола Тесла“ из Линца.

Фолклорни ансамбл „Бранкo Радичевић“ на фестивал је отишао са 120 чланова који су показали свој таленат и увјежбаност, уживајући у игри и пјесми. „Публици су се представили наш средњи ансамбл, са две кореографије, играма из Пирота и из Шумадије, као и дечји ансамбл „пачићи“, са сплетом игара из Србије“, каже умјетнички руководилац КУД-а Борислав Капетановић.

Фестивал у Словенији посвећен очувању и промовисању српске игре, културе и традиције, био је необичан по томе што се одвијао у два града, у Постојни, као и у Порторожу. „Програм се одвијао на две локације, једна је била у Постојни, где су учесници играли у предивној сали позоришта у том месту, а друга, на отвореном, на мору у Порторожу, у Пирану, где је у вечерњим сатима наступио и наш ансамбл“, рекао је Капетановић.

Посебно је било лијепо видјети српске ношње у Пирану, које су испуниле главни трг у том граду, иначе посвећен свјетски познатом композитору и виолинисти Ђузепеу Тартинију, којим је одјекивала српска традиционална музика. Млади играчи искористили су свој боравак у Словенији и да се упознају са знаменитостима и љепотама Постојне и Пирана, обишли луку, а било је времена и за дружење са вршњацима из других друштава.

Фестивал је организовао Савез Срба из Словеније, а поред „Радичевића“, од клубова у Аустрији, учествовали су и КУД „Никола Тесла“ из Линца и српска Културно-спортска Заједница Срба Салцбург.

– Дивна прича у три дана. Чланови КСЗС из Салцбурга узели су учешће на Фестивалу фолклора омладинских ансамбла и вратили се са пуно лепих утисака. Свечано отварање и наступи учесника одржано је у КД Постојна где је на крају програма одржано заједничко дружење. Шест друштава је после наступа у Постојни, одржало и вечерњи наступ на Тиртанијевом тргу поред обале мора у месту Пиран. Изванредан приказ многобројним турустима, који нису штедели дланове да награде младе фолклораше. Уз бројне утиске завршен је први дан. Други дан био је намењен за уживање и релексацију чланова на плажама прелепог Порторожа. Купање, сунчање, пливање… Трећег дана у повратку шетали смо и резгледали раскоши града Трста. Дивили се архитектури грађевина, удисали мирис мора… искористили прилику за шопинг. Са пуно позитивних утисака и ово путовање остаће у лепом сећању, рекао је за Завичај Ненад Шулејић, предсједник КСЗС из Салцбурга.

Фестивал је почео интонирањем химни Србије и Словеније, а званично га је отворио предсједник Савеза Срба у Словенији Владимир Кокановић. Фолклорној манифестацији су, додаје Капетановић, присуствовали и градоначелник Постојне Игор Марентић, као и конзул Амбасаде Србије Милинко Шпиц.

Млади фолклораши „Радичевића“ вратили су се из Словеније пуни утисака, богатији за још једно незаборавно искуство, кроз које су још једном показали да у дијаспори не заборављају на своје корјене, културу, традицију, обичаје.

Извор и фото: ЗАВИЧАЈ народне новине