У Kубер Пидију у Аустралији прослављена је храмовна слава парохије Светог пророка Илије и уједно је обиљежено тридесет година постојања (ове парохије). На позив епископа аустралијско-новозеландског Силуана светој литургији је присуствовао и амбасадор Републике Србије у Аустралији Раде Стефановић. Овом лепом јубилеју присуствовали су и многобројни вјерници, који су дошли из свих крајева Аустралије, као и члан парламента Јужне Аустралије и изасланик премијера Јужне Аустралије Едвард Хјуз.

Обраћајући се присутнима, амбасадор Стефановић је изразио задовољство због свог доласка и чињенице да је први амбасадор Републике Србије у Аустралији који посјећује малобројну српску заједницу и српску цркву у Kубер Пидију, јединствени споменик културе – не само српског, већ и аустралијског народа. Указао је и на важност њеног очувања и заштите, као трајног показатеља присуства српског народа у Аустралији, преноси српска амбасада у Аустралији.

Иначе црква Светог пророка Илије јединствена је српска црква у свјету, с обзиром да је у потпуности изграђена под земљом, у пустињском окружењу, у централном дијелу Аустралије.

Извор и фото: Расејање.инфо