Побједници Трећег међународног такмичења „Немањићи“ је екипа из Крушевца, а основци из Дворова код Бијељине освојили су друго мјесто. Међу осам најбоље пласираних су екипе основних школа из Бањалуке и Бијељине. Међу такмичарима из дијаспоре најбољи су били школарци из Вуковара.

Данас су присуствовали литургији у Храму Светог Саве коју је служио патријарх Порфирије.

На веома захтјевном такмичењу, у конкуренцији бројних екипа из региона и дијаспоре, основци из Републике Српске показали су завидно знање о Немањићима и остварили одличан пласман. Екипа Основне школе из Дворова код Бијељине освојила је друго мјесто.

– На почетку је било тешко док навикнемо то да научимо све и понављамо, али касније, кад се научило, било је веома лако. Овдје нам је било прелијепо. Обишли смо многе српске знаменитости и упознали смо неке нове пријатеље – рекла је Невена Стевановић ученица ОШ „Дворови“ из Дворова код Бијељине.

Наставница у ОШ „Дворови“ Миланка Станишић истакла је да се одговорно приступало задатку и да су очекивали пласман у врх.

Задовољни су и ученици из Бањалуке и Бијељине, који су радом и знањем стигли међу осам најбољих екипа.

– Заузели смо четврто и седмо мјесто. Наравно, треме је било, али сваки пут може боље, тако да се надамо да догодине ће бити бољи резултати – каже Никша Девић ученик ОШ „Иво Андрић“ из Бањалуке.

Јована Којовић, ученица ОШ „Кнез Иво од Семберије“ из Бијељине, истиче да су се у полуфиналу изборили за пето и шесто мјесто, а из Бијељине су прошли Дворови.

– Велики је понос што су освојили друго мјесто, и мислим да смо ми велики понос за Бијељину што смо остварили овакав резултат – додала је она.

Задовољни су такмичари, али и организатори, који истичу значај очувања српске историје, културног и националног идентитета и повезивања дијаспоре с матицом.

– Ово треће међународно квиз такмичење, ове године тема је била „Знаменити Срби“, а било је око 900 такмичара, око 300 екипа из 11 држава – навео је Здравко Мочевић из Фондације „Мир Божији“.

Такмичење је одржано уз подршку Српске православне цркве и институција Српске и Србије.

Извор: РТРС

Фото: Српска православна црква (spc.rs)