У Бијељини је озваничено оснивање Канцеларије Републике Српске за сарадњу са дијаспором која ће функционисати при Министарству за европске интеграције и међународну сарадњу Владе РС, а ова канцеларија је доказ да републичке институције и надлежна министарства прате потребе грађана Бијељине.

Помоћник министра за европске интеграције и сарадњу Хелена Крнетић рекла је новинарима да ће фокус рада ове канцеларије бити на сарадњи са дијаспором, добијању средстава из развојних фондова ЕУ и организовању културних, спортских и других догађаја.

– Канцеларија ће градити чврсте везе са Бијељинцима који су иселили из Републике Српске и стварати амбијент за довођење страних инвеститора. Дакле, у фокусу су европски фондови, као и различити  техничко-административни послови који су у складу са надлежностима Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу – појаснила је Крнетићева и додала да је Канцеларија отворена након иницијативе коју је ресорном министарству прослиједио предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић.

Присутнима се обратио и истакнути бијељински умјетник, виртуоз на хармоници Душан Секулић, који је захвалио Влади Републике Српске на отварању Канцеларије.

Ова иницијатива је кренула из Бијељине прије двије године и срећан сам што је сада реализована. Много нашег народа је у дијаспори, и ја сам живио у иностранству и школовао се, тако да ћу се потрудити да у наредном периоду, уз помоћ Канцеларије Републике Српске за сарадњу са дијаспором, доведем у наш град многе Бијељинце који су у другим земљама постигли запажене резултате из области културе – нагласио је Секулић.

Извор и фото: Инфо Бијељина