У библиотеци „Мајаковски“ у Санкт Петербургу је 26. фебруара 2022. године одржан видео састанак са савременим писцима из Републике Српске – Сањом Савић Милосављевић и Весном Капор. Манифестацију је организовало Представништво Републике Српске у Руској Федерацији.

Сусрет је протекао у пријатељској атмосфери, писци су говорили о свом животу, стваралачком путу и ​​плановима за будућност, одговарали на питања публике. Оба писца су истакла да је руска књижевност утицала на њихов избор професије, као и на њихова дјела. Весна Капор је са учесницима подјелила радосну вијест да је добила престижну награду за свој роман „Небо, тако дубоко”. Писци су обећали да ће у будућности обрадовати руске читаоце преводом својих дјела на руски језик.

На крају догађаја, представница Представништва РС Маријана Цветковић je говорила о необичним случајевима из праксе преводилаца и самозаљубљеника у српски језик – о „лажним пријатељима преводиоца”.

Подсјећања ради, 2021. године Сања Савић Милосављевић са дјелом „Птица и друге драме“ је номинована у категорији „Најбољи страни писац, чија дјела нису објављена у руском преводу“, а Весна Капор у категорији  „Најбољи страни писац чија су дјела су објављена у руском преводу“ у оквиру пројекта „Читање Петербурга: избор најбољег страног писца“. Књиге писаца могу се позајмити у Одељењу за страну књижевност библиотеке „Мајаковски“ у Санкт Петербургу.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Руској Федерацији