Сарадња Републике Српске и Србије је никад боља, а биће још и јача јер знамо да је Београд уз нас. Ово је једна од порука које су послате са београдске прославе Дана Републике Српске и проглашења првог Устава.

Срби су, истакао је српски члан Предсједништва БиХ, схватили да ће изгубити слободу ако не одбране своју територију. Каже – најбоље то осјећају Срби који данас живе на простору БиХ изван Републике Српске. Српска је, истиче, доказ слободе и жеље да се живи у миру. Данас је многи нападају и оспоравају, али тако неће моћи.

„Некидан ми је један од великих амбасадора рекао сљедеће, каже: морате да схватите да је наша политика велика. Кажем ја, да, хоћете да кажете да је наша мала? Могуће, за вас. Али за нас, што се нас тиче, она је итекако поносна и ви имате проблем са нашим поносом“, каже Додик.

Итекако је поносна Република Српска, каже Александар Вулин који је, у име предсједника Србије, присуствовао пријему.

„РС је настала из дубоког увјерења српског народа да тамо гдје нема и свог судију и свог полицајца и свог посланика и предсједника владе да тамо гдје нема оног ко ће да га крсти и лијечи за њега нема ни правде ни будућности ни напретка. Зато је настала РС, а Србија право РС и право српског народа да опстане и да се одбрани никада није пустила другима“, каже Вулин.

Српска никоме не пријети и не руши БиХ као што јој се то приписује, поручено је из Београда.

„Нигдје у Анексу 4 који је саставни дио Устава БиХ није предвиђено да БиХ има имовину а, онда тај исти Уставни суд покушава 28 година послије да на силу приграби неку имовину за ту исту БиХ“, каже Радован Вишковић, предсједник Владе РС.

„Насиље над Уставом БиХ не престаје ни данас него се још и појачава као да многи нису или неће да буду свјесни да је БиХ могућа само на принципима изворног Дејтона сачињена од два ентитета и три конститутивна народа“, рекао је Млађен Цицовић, шеф Представништва РС у Београду.

Треба да се држимо заједно у бољим временима као што смо то чинили и у најтежим, поручено је са пријема. Република Српска је, чуло се, настала као потреба српског народа да се једном, и заувијек, на простору гдје живи, институционално заштити од јасеновачког геноцида и његовог понављања. Пријему су присустовале и предсједнице Републике Српске и Народне скупштине Србије, министри обе Владе и више од 200 званица.

Извор: АТВ