У Бањалуци је затворен Други форум дијаспоре, који је одржан под покровитељством предсједнице Жељке Цвијановић.

Током два дана, 200 учесника из више од 30 земаља, учествовало је на три панела чији циљ је боље повезивање дијаспоре и матице. Форум је оцијењен успјешним, a организатори очекују да ће у наредном времену донијети и конкретне резултате.

Сарадња привредника у првом плану. На панелу „Дијаспора за развој Српске“, указано је на значај дијаспоре за одрживи економски раст и већу запосленост у Српској. Међу учесницима био је и Стојан Стевановић, предсједник Удружења српских привредника у Швајцарској. Власник хотела у Цириху, у родним Лопарама отворио је своју фирму.

– Ја сам уложио у свој подмајевички крај. Уложио сам у Лопаре доста и не само ја, него сам радио на томе. Нас петорица из Швајцарске отворили смо фирме у Лопарама, уложили смо ту. Ево нека стоји и на Форуму као модус улагања у Српску да се може улагати у Републику Српску. Имамо и два човјека из Аустрији које су отворили фирму у Лопарама – рекао је предсједник Удружења српских привредника у Швајцарској Стојан Стевановић.

Срби у Линцу показали су се као савјесни привредници и радници који имају највише прековремених сати рада и најмање користе годишњи одмор. О томе свједочи Александар Ченић, власник компаније која у овом аустријском граду послује већ 30 година, а размишља и о отварању пословнице у Српској.

– Сваким даном све више мијењам своје мишљење о Републици Српској, наравно у позитивном смислу. Јер сам видио да је Република Српска са овом Владом коју сада има на најбољем путу да понуди сигурност што је сваком од нас најважније за отварање фирме – изјавио је предсједник Европске иницијативе за јужну и југоисточну Европу Александар Ченић.

Панел „Дијаспора за 21. вијек“ понудио је одговоре на питања о новом концепту умрежавања, дигиталном повезивању матице и дијаспоре и о улози младих као носиоцима развоја и промоције. Указано је и на услове у којима наши студенти студирају у иностранству, који су означени као знатно тежи него домаћим студентима.

– Сматрам да тај већи труд који се од наших студената очекује добра ствар, јер стичу радне навике и могу да се боре за своја права у туђој средини и тако промовишу свој народ кроз своје успјехе – каже Катарина Грек из Организације српских студената у иностранству.

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић затварајући други Форум дијаспоре истакао је да је Форум оправдао очекивања, јер су изнесена бројна мишљења, поруке и идеје о унапређењу сарадње са дијаспором које ће допринијети развоју Српске, што је заједнички циљ. Надлежно Одјељење, које је Влада почетком године успоставила у оквиру Министарства за европске интеграције, учесницима Форума представила је Стратегије за сарадњу са дијаспором Републике Српске.

– Четири кључна правца у којима треба да се крене јесу очување националног идентитета, економска сарадња у области ИТ сектора, спорта, културе и јача сарадња институција Српске са дијаспором – навео је министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

Иако је форум званично завршен, организатори су за учеснике припремили још активности – туристички обилазак Бањалуке, који је планиран за сутра. Планиран је обилазак Храма Христа Спаситеља, Господске улице, Музеја Републике Српске и тврђаве Кастел.

 

Извор: РТРС