Аутор Олег Бондаренко представио је бањалучкој публици књигу „Записи Балканиста“. Књигу чине текстови објављени на порталу Балканист, а говоре о српско-руским односима у новије доба.

У најбољим текстовима, по избору аутора зборника, доминирају теме из области историје, политике, културе, религије и свакодневног живота.

– Прије свега, бавимо се разматрањем руско-српских односа у политичком, економском, пословном, културном и другом контексту – рекао је Бондаренко.

Он је додао да је портал Балканист активан већ три године и да има верзију и на руском и на српском језику, као и Јутјуб и Телеграм канал.

– Срећан сам што је промоција на Видовдан и увјерен сам да смо најјачи пројекат везан за Балкан на руском језику који постоји, зато што имамо добре партнере. Сваки читалац који жели да се бави, на примјер, кухињом или културом Балкана може слободно да пронађе чланке о тој тематици на нашем порталу – навео је Бондаренко.

Утисак историчара, публицисте и професора Срђе Трифковића који је много пута боравио у Русији јесте да многи Руси, чак и образовани, нису детаљније упућени у балканске прилике и односе са Србима.

– Они имају неку општу повратну слику о Србима као народу који је близак Русима, који је један од ријетких који је потпуно имун на русофобију и која је веома присутна у Западној и Централној Европи, поготово на другој страни вјерских подјела – рекао је Трифковић.

О значају оваквих зборника, о односима на Балкану, као и вези Срба и Руса говорили су и књижевник Никита Бондарев и професор међународних односа Жељко Будимир.

Извор и фото: РТРС