Генерални конзул Републике Србије у Темишвару Владан Тадић отворио је међународну књижевно-духовну манифестацију „28. Дани преображења Срба у Румунији“.

У оквиру свечаног отварања у Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару уприличена је и конференција за медије на којој је детаљно представљен тродневни програм овогодишње манифестације. Програмом су предвиђене књижевне вечери, округли сто посвећен сарадњи Срба из Румуније и Срба из Црне Горе, неколико културних приредби, али и посјете српским манастирима и другим знаменитостима у жупанијама Тимиш и Караш-Северин, Дунавској клисури и Пољадији, у којима живи српско становништво.

Централно мјесто манифестације, као и свих претходних година, представља манастир Базјаш, један од извора српске духовности, који је прије осам вјекова, према народном предању, основао Свети Сава, где је предвиђено уручење награде овогодишњем славодобитнику, пјеснику Ненаду Грујичићу из Новог Сада.

У свом обраћању, генерални конзул Тадић напоменуо је да су „Дани преображења Срба у Румунији“ најзначајнија књижевна манифестација цјелокупног српског расијања коју Савез Срба у Румунији традиционално организује у сарадњи са Генералним конзулатом и Департманом за међуетничке односе Владе Румуније, а уз подршку Града Вршца који обезбјеђује новчани дио награде.

Нагласио је да, поред књижевника из Србије и Румуније, на овогодишњој манифестацији учествују и писци из Босне и Херцеговине и Црне Горе, који су заједно са представницима Српског националног савјета Црне Горе специјални гости овогодишње манифестације. У оквиру неколико програма књижевних вечери, присутним писцима и пјесницима, виртуелним путем придружиће се и ствараоци на српском језику из још шест европских земаља и САД.

Непосредно прије свечаног отварања, у просторијама конзулата, генерални конзул Владан Тадић састао се са предсједником Савеза Срба у Румунији и послаником у румунском парламенту Огњаном Крстићем, предсједником Српског националног савјета Црне Горе Момчилом Вуксановићем, почасним предсједником Савеза Срба у Румунији и књижевником Славомиром Гвозденовићем и добитником „Велике базјашке повеље“ пјесником Ненадом Грујичићем.

Извор и фото: Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону