У спортској дворани Арена Градишка одржан је Трећи сајам образовања и запошљавања града Градишка на којем је учествовао 21 излагач.

Сајам је свечано отворила замјеница градоначелника Градишке Драгана Илић, а након тога је услиједило представљање средњих школа кроз краткометражне филмове који су одушевили многобројне посјетиоце.

„Градишка је по сајму специфична, и могу слободно рећи да смо претече на овом плану јер смо на једном мјесту у средини образовног процеса и тржишта рада, те ће ученици данас-сутра по завршетку основне или средње школе изабрати адекватно школовање гдје ће се даље образовати, а они који неће студирати зато што ће наћи послодавца или ону браншу у којој ће се показати као вриједни радници“, казала је Илићева.

Такође у прес сали Арене Градишка одржане су три панел дискусије на тему „Улога образовања у савременим друштвима и економским процесима“, „Савремене информационе технологије и дигитализација у функцији развоја градишке привреде“ и „Улога дијаспоре у развоју локалних заједница“.

Драгана Радуловић, виши стручни сарадник за научно-истраживачки рад на Универзитету у Бањалуци истакла је да је ово први пут да се Универзитет као излагач појави у Градишци, те да је њихов циљ промоција свега онога доброг што нуди Универзитет у Бања Луци и како би што више будућих студената понијело индекс овог Универзитета.

„Поздрављамо данашњи сајам и ово је један од начина да се образовне институције повежу са привредницима и да ђацима покажемо шта привреда тражи, односно гдје ‘сутра’ могу да се запосле. Ми из Привредне коморе смо јако посвећени активностима за дуално образовање, а у задње вријеме смо имали у фокусу обуке ментора, те можемо рећи да смо у задње двије године обучили 114 ментора и 79 привредних субјеката и да су обуке захваљујући сарадњи са донаторима бесплатне“, поручила је Дијана Ђаковић, руководилац канцеларије Привредне коморе у Приједору.

Владимир Ђурић из фирме „Прима ИСГ“ која примарно производи намјештај и тренутно запошљава 350 радника истиче да је ова фирма заступљена у скоро свим европским тржиштима, у Хрватској посједује 60 малопродајних салона и осам у Сјеверној Македонији.

„За дрвопрерађивачку индустрију сарадња са Техничком школом у Градишци је задовољавајућа, међутим фали нам тапетарског кадра који је нама основ“, казао је Ђурић.

Јасмина Болобан, помоћник минстра за средње образовање и васпитање и образовање одраслих из Министарства просвјете и културе Републике Српске похвалила је организацују градишког сајма, те истакла да је ово права прилика да привредници и ученици стекну одређена изузетно корисна сазнања.

„Циљ самог сајма јесте промоција, представљање и повезивање образовних институција, привредних субјеката и завршних разреда основних и средњих школа. Ове године имамо и три панел дискује које су новина у организацији сајама у Градишци“, закључио је Дарко Врховац, шеф Одсјека за планирање развоја, пословне зоне и инвестиције у Одјељењу за развој и међународне пројекте.

Из компаније Рапић, однсоно фабрике сточне хране „Фармофит“ која је традиционално трећи пут представила свој бренд, истакли су да им је циљ да дођу у интеракцију са свим потенцијалним потражиоцима ове области, а то су од различитих мајсторских занимања до инжињера пољопривредних технологија.

„Квалитетна сарадња са привредним сектором постоји још од раније и показало се да је дуални систем – прави систем када су у питању добри послодавци и добра дјеца. Углавном та дјеца послије завршетка средње школе, након обављања приватне праксе у тим фирмама остају да раде и остварују радни однос“, казао је новинарима директор Техничке школе Градишка Владо Томић.

У панел дискусијама учествовали су Јасмина Болобан, Владо Томић, Владимир Станишљевић, Бранислав Бањац, Зоран Ђурић, Драго Гверић, Крешимир Бодрожић, Саша Аћић, Златан Клокић, Бранко Пјанић, Стојан Стевановић и Борислав Томић.

Извор и фото: PORTAL MICRO MREŽA